Права Црна Гора подржава протест запослених у Институту Игало, Влада хитно да реагује

Поводом протеста и получасовне блокаде саобраћаја на кружном току, које је органозовала Синдикална организација Института „Др Симо Милошевић“, саопштење је упутила одборница Праве Црне Горе у Скупштини општине Херцег Нови, Марина Вукаловић.

– Ситуација у Институту „Др Симо Милошевић” Игало се сваким даном све више погоршава. Институт би због нагомиланих дугова могао убрзо ући у стечај, уколико се не пронађе начин да се дугови исплате. Блокиран је рачун због нагомиланог дуга од око 30 милиона еура. Запослени већ више деценија трпе последице лошег управљања, а држава као већински власник није предузела одговарајуће кораке да Институт изведе на прави пут.

Последице тога су да запослени не добијају редовно зараде и да се дуг гомила, због чега су запослени принуђени да туже Институт и да протестују. Ситуација је алармантна и зато Влада мора хитно да реагује и помогне.

Институт Игало има изузетну важност, јер се ради о јединој специјализованој установи за медицинску рехабилитацију у Црној Гори, на којој се лијече тешке болести и повреде, као што су болести срца, мождани удар, тешки реуматизам, преломи и слично. Услуге Института препознатљиве су широм Европе, тако да бројни пацијенти долазе из Норвешке, Шведске, Данске, Русије, Украјине, са простора бивших југословенских република и слично. Да би Институт Игало могао наставити да пружа квалитетне услуге неопходно је прије свега омогућити нормално пословање, односно одблокирати рачун. Први корак у рјешавању проблема Института је уплата износа од 1,2 милиона еура, да би се одблокирао рачун.

Црној Гори је неопходан Институт Игало и зато се мора направити одговарајући план отплате комплетног дуга, да би његово пословање могло да буде стабилно у дугом року.

Влада Црне Горе већ дуже вријеме обећава да ће помоћи, али до сада дата обећања нису реализована. Права Црна Гора подржава протест запослених у Институту Игало и позива Владу Црне Горе, да коначно пређе са ријечи на дјела и помогне да се врате нагомилани дугови Института, као и да омогући његово стабилно пословање – наведено је у саопштењу одборнице Праве Црне Горе у СО Херцег Нови, Марине Вукаловић.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here