Клуб добровољних давалаца крви ХН – најуспјешнији у Црној Гори

Фото: Архива РТХН

Протекла година, што се тиче давалаштва крви у Црној Гори, понијела је епитет рекордне, у којој је прикупљено 20.723 јединица крви.

Клуб добровољних давалаца крви Херцег Нови  проглашен је најуспјешнијим клубом у Црној Гори.

Предсједник Клуба добровољних давалаца крви Херцег Нови Зоран Срдановић, је казао да је на четири акције добровољног даривања крви, које су организовали у протеклој години, обезбјеђено је преко 200 јединица ове драгоцјене течности. Једна јединица крви од 450 милилитара, може да спаси три људска живота. Сам чин даривања крви, било намјенски или ненамјенски, представља хумано дјело, јер знате да сте некоме спасили живот.  

– На трећој Меморијалној акцији Милутин Лековић Лека, у мају прикупљено је 70 јединица крви. Имали смо добровољне даваоце крви припаднике граничне полиције Републике Хрватске, на позив предсједника Синдиката граничне полиције Херцег Нови Игора Рмандића. Клуб добровољних давалаца крви Херцег Нови, у сарадњи са Болницом Мељине и Општинском организацијом Црвеног крста, организoвао је у септембру, осмо Меморијално даривање крви, посвећено нашем трагично настрадалом суграђанину Јовану Косаћу, подсјетио је Срдановић.

Истиче добру сарадњу и са друштвима добровољних давалаца крви из Сјеверне Македоније, Србије, Републике Српске, односно, Босне и Херцеговине и другим.

 У Клубу добровољних давалаца крви очекују да ће се ускори ријешити статус Болнице Мељине, за коју су исказали посебну друштвену ангажованост. Када је некоме крв потребна, најефикасније је да на услузи буде трансфузиолошка служба:     

 – Надам се да ће Болница што прије ући у систем јавног здравства, због свих, а посебно што се тиче трансфузиолошког сектора. Ријеч је о једној одличној екипи са др Круном Бурић, на челу. Једва чекамо да опет почнемо да дарујемо крв у Болници Мељине. Велики би камен скинули са врата и ослободили наше даваоце и себе, да не морамо ићи до Котора. Првенстврно што је наша трансфузија ту и што је много боље опремљена, него трансфузија у Котору.  Трансфузиолошка служба ће допринијети да резерве крви буду стабилније и доступније свима, којима је неопходна и да се хитно реагује, објашњава Срдановић.   

 Ова хуманитарна организација има најбољу могућу сарадњу са Заводом за трансфузију крви Црне Горе и исказује захвалност на професионалном односу и руковођењу добровољног даривања крви.      

 Клуб добровољних давалаца крви Херцег Нови, мали клуб који може да парира  клубовима у много већим срединама, о чему свједоче резултати:

  – Херцег Нови је средина која има око 35.000 становника, не можемо се по броју чланова мјерити са Подгорицом, али резултати су врло битни. Захваљујући руководству клуба постигли смо одличан резултат и из године у годину идемо само узлазном путањом, осврнуо се Срдановић, који је међу пет најуспјешнијих добровољних давалаца у Црној Гори.

Он је упутио и велику захвалност  представницима Општине Херцег Нови, на помоћи у раду, Болници Мељине на уступању просторија за одржавање акција добровољног даривања крви, ОО Црвеног Крста, као и свим партнерима и сарадницима.  

Највећу захвалност упутили су даваоцима крви без којих постизање оваквих резултата не би било могуће.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here