Инвестиције за бољи квалитет образовања приоритет Црне Горе

Фото: Илустрација

Поводом Међународног дана образовања, који се данас обиљежава широм свијета, Министарство просвјете, НВО Просвјетна заједница, Удружења Родитељи и УНИЦЕФ-а позивају да се инвестицијама у образовање дају приоритети како би се хитно побољшали обухват образовањем и његов квалитет. 

Из Министарства просвјете истичу да је Црна Гора образовање ставила у први план  да нас у наредном периоду очекује израда кључног документа ‒ свеобухватне стратегије за реформу образовања,

Кроз партнерство с Европском инвестиционом банком, Централном банком Савјета Европе, KFW банком и Америчком амбасадом у Црној Гори, Министарство просвјете већ је обезбиједило средства за финансирање изградње девет нових вртића и четири основне школе, као и за побољшање енергетске ефикасности десетина средњошколских, основношколских и објеката предшколских установа. Додатних 11 милиона еура за ову сврху Министарство просвјете обезбиједило је од западнобалканског инвестиционог оквира и мултилатералних донатора. Министарство ће наставити да ради на хитном обезбјеђивању средстава за реформу образовног сектора и у будућности, поручио је министар просвјете Црне Горе Миомир Војиновић.

UNICEF подсјећа на кључне налазе недавно представљене Анализе сектора образовања 2015‒2020, која је показала: да је двоје од троје дјеце у Црној Гори у основним школама с недовољном инфраструктуром; да је у просјеку 16 ученика на један компјутер у основним и средњим школама; да тек сваки четврти наставник похађа програме за професионални развој; као и да дјеца која расту у сиромаштву у много мањем броју иду у вртић, основну и средњу школу у односу на своје вршњаке.

– Данас је дан позива на акцију. Црна Гора хитно треба да обезбиједи средства за финансирање нових школских и предшколских објеката, као и за адекватно опремање свих школа новим технологијама. Улагање више средстава у континуирано стручно усавршавање свих наставника неопходно је ако Црна Гора жели да постигне бољи квалитет образовања. Коначно, за смањење сиромаштва у Црној Гори мора се пружити квалитетно образовање свој дјеци из сиромашних породица, ромској и дјеци са сметњама у развоју и то од првих година живота,” поручио је шеф представништва UNICEF-а у Црној Гори Хуан Сантандер. 

НВО Просвјетна заједница подсјећа да сви проблеми друштва произилазе из непросвијећености и да је пружање квалитетног образовања сваком дјетету задатак цијелог друштва.

-Међународни дан образовања је дан опомене Црној Гори да мора хитно улагати у школске објекте, као и у наставни кадар како би он био стручан и мотивисан да изађе у сусрет изазовима образовања 21. вијека. То је дан позива Црној Гори да ствара боље услове рада и да у континуитету значајно побољшава положај просвјетних радника у друштву, као и да подстиче редовно учешће практичара у креирању образовне политике. Међународни дан образовања је прилика да се подсјетимо да напредак друштва у цјелини зависи управо од инклузивности, подршке и квалитета образовања доступног сваком дјетету у Црној Гори, што се може постићи само кроз континуирано планско улагање државе у образовање”, поручила је Данијела Делибашић, чланица Управног одбора Просвјетне заједнице.

Удружење Родитељи позива Владу да повећа издвајања за образовни систем. Осим инстраструктуре, која је горући проблем, посебну пажњу треба усмјерити на обезбјеђивање стабилних финансија за основне потребе ђака и образовних установа ‒ гријање и превоз. 

-Осим што немају довољно простора у школама, наша дјеца, неријетко, бораве у хладним или полухладним просторијама, немају превоз до школе, док њиховим наставницима недостаје основни материјал за рад. Подсјећамо и на безбједост која је свакодневна тема у јавности и медијима због конкретних ситуација вршњачког насиља и вандализма, иако је програмима Министарства просвјете и предвиђено подизање нивоа сигурности на већи ниво. Међутим, за те сврхе новац и даље није опредијељен”, казала је Кристина Михаиловић, извршна директорица Удружења Родитељи.

Она је подсјетила и на, сада већ предуго, чекање конкретне реформе образовања у смислу прилагођавања програма и планова актуелним животним околностима у 21. вијеку и потребама ђака.

Софија Ивановић, млада репортерка UNICEF-а Црне Горе, на Међународни дан образовања позвала је надлежне да дјеци са сметњама у развоју обезбиједе неопходна средства за учење и да организују додатну едукацију постојећег кадра како би он могао да пружи квалитетно, инклузивно образовање за свако дијете у Црној Гори.

-За мене, као особу без остатка вида, постоје три кључна изазова у образовању: недостатак едукованог наставног кадра који може да омогући квалитетну, инклузивну наставу; недостатак асистивних и дидактичких помагала, попут рачунара с говорном подршком и Брајеве биљежнице, који би помогли особама без остатака вида да лакше савладају градиво; и недостатак довољног броја дефектолога свих профила, па и тифлопедагога и других особа које би особе без остатка вида научиле разним вјештинама потребним за самосталан, равноправан и достојанствен живот.  Сви ови изазови могу се превазићи кроз адекватну едукацију постојећег кадра, као и улагањем средстава у адекватну инфраструктуру за рад с особама са сметњама”, истиче млада репортерка Ивановић.

Генерална скупштина Уједињених нација прогласила је 24. јануар за Међународни дан образовања како би се славио његов допринос миру и развоју. Под темом „Да би улагали у људе, дајмо приоритет образовању”, овогодишњи Међународни дан образовања позива на интензивну политичку мобилизацију око образовања, као и на прелазак с обећања и глобалних иницијатива у акције кроз које ће се десити позитивне животне промјене за сву дјецу.  Тим поводом, UNICEF је упутио глобални позив на хитне инвестиције у образовање сваког дјетета и упозорио лидере јавног и приватног сектора да ће се компаније и јавни сектор убрзо суочити с мањком образоване радне снаге ако се не посветимо кризи у образовању.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here