Преко 50 чланова у ОО Црвени крст Херцег Нови

У Црвеном крсту Црне Горе 2022. је била година модернизације у организацији, односно подмлађивања кадра у управљачком и волонтерском сектору. На евиденцији у Херцег Новом је било 698 особа, односно 210 домаћинстава, преко пола су лица старија од 65 година, 85 их је припадника ромоско-египћанске популације.

Како за РТХН прича секретарка ОО Црвени крст Херцег Нови, Милена Шћекић, локална организација радила је на подмлађивању кадра на нивоу Скупштине и чланова Управног одбора, као и на уређењу и адаптацији простора.

Милена Шћекић, секретарка ОО Црвени крст Херцег Нови

– Морали смо да оплеменимо простор, да би био примамљивији младима да се ту окупљају, а са друге стране и да корисницима буде пријатније када долазе за различите видове помоћи и савјете, јер није увијек то само хуманитарна помоћ за шта нам се људи обраћају – наводи она.

Не рачунајући ситуацију са пандемијом, 2022. је по броју пријављених особа којима је потребна помоћ била на нивоу просјека последњих неколико година, информише Шћекић.

– Трудимо се да им изађемо у сусрет макар једном у три мјесеца, када је хуманитарна помоћ у питању, јер то су људи који су у континуитету у стању социјалне потребе. Нису у могућности да ријеше своје проблеме, како би самостално обезбиједили све што им је најпотребније. На жалост, нисмо у могућности да помогнемо свима у мјери колико им је потребно – прича она.

Због глобалне финансијске ситуације цијене животних намирница су порасле, па је и цијена хуманитарног пакета већа за 20ак еура, али захваљујући донаторима, као и Општини Херцег Нови, током претходне године подијељено је 890 пакета хране и средстава за хигијену, али Шћекић истиче да ни то није било довољно.

– Као организација у наредном периоду радићемо на томе да обезбједимо више средстава и више донатора. Наш апел и позив је активан у континуитету ка свим привредницима и физичким лицима, који су у могућности, да се прикључе акцији и донирају помоћ у виду хране и хигијене конкретно у роби, или ће то бити финансијска помоћ на основу које ћемо ми касније обезбједити пакете хране и хигијене – позвала је Шћекић.

У ОО Црвени крст Херцег Нови ангажовано је 30 чланова у клубу младих волонтера из средње и основних школа, као и 20 старијих волонтера.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here