Највеће интересовање за куповину некретнина на ривијери

Просјечна цијена квадрата стана у новоградњи у Црној Гори у трећем кварталу прошле године повећана је за 20 % у односу на исти период 2021. Прогнозе о даљем кретању на тржишту су опречне. Једни мисле да ће доћи до стабилизације, док други тврде да ће цијене и даље расти.

У Херцег Новом није дошло до пораста цијена свих некретнина, већ само оних које се налазе на ексклузивним локацијама. Премда су цијене грађевинског материјала благо снижене, цијене станова и кућа нису стабилизоване.

Највеће интересовање влада за некретнине у близини мора, казао је за РТХН Оливер Беко из једне од агенција за некретнине у нашем граду.

-Првенствено се највише траже некретнине које се налазе испод магистрале, са погледом на море, новоградња, једнособни и двособни станови. То су неке топ локације. Цјелокупна херцегновска ривијера је у потражњи, и не само херцегновска ривијера, него и приобаље Тивта, Котора и Будве; значи Црна Гора у суштини, каже Беко и поручује да цијене некретнина неће падати, него ће расти.

Наши саговорници оцјењују да су цијене прилично високе за поједине некретнине а, због промјена на тржишту, клијенти су неодлучни по питању продаје, објашњава Михајло Печурица власник једне од агенција за некретнине.

-Видим да је доста људи неодлучни. Не знају каква ће бити ситуација и онда се једноставно не усуђују да продају своју некреретнину, јер нису сигурни шта могу очекивати, и шта могу купити за то.

За куповину некретнина највише су заинтересовани странци, каже Оливер Беко.

-Због ратних дешавања у Украјини имамо повећану тражњу од руских и украјинских клијената, а самим тим и из Западне Европе. Понуда је таква каква јесте, и апелујем на људе да, када већ дижу цијене и када већ желе да се њихова некретнина скупље прода, самим тим вишеи  уреде ту некретнину.

Цијене станова порасле су и до 100 % на појединим атрактивним локацијама, углавном у близини мора, додаје Михајло Печурица.

-Доња граница је отприлике неких 1 500 еура по квадрату, а горња граница је неких 3 000 еура. То је око насеља “Портонови” гдје је направљено пар зграда које држе неку своју цијену и једноставно не желе да је спусте, јер је то сигурно једно од најатрактивнијих насеља у Боки Которској, ако не и у Црној Гори.

На територији општине Херцег Нови тренутно је највише некретнина продато у насељима Савина и Топла један.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here