BOJANIĆ ODGOVORIO POSLANICI VUJOVIĆ: DRŽAVA NE MOŽE DA OTKUPI KONCESIJU KOJU JE POTPISALA OPŠTINA

Bilo koju promjenu ili raskid ugovora kao i otkup od koncesionara za put Meljine – Petijevići, može ostvariti samo Opština Herceg Novi, a ne država, objasnio je ministar za kapitalne investicije Mladen Bojanić odgovarajući na poslaničko pitanje Tamare Vujović. Kako je kazao, iniciraće ponovno preispitivanje ovog problema u nadležnom ministarstvu i pokušati da provjeri postoji li način da se pomogne građanima Herceg Novog.

-Osnovni problem je, prema zaključku ondašnjeg Ministarstva saobraćaja a sada Ministarstva kapitalnih investicija i Uprave za saobraćaj, je da bilo koju promjenu ugovora, raskid ili otkup od koncesionara može obaviti Opština Herceg Novi jer je ugovor radila i pravila. Jasno je u ovom trenutku da država to ne može preuzeti. Razumijem građane Herceg Novog, molim ih da razumiju da država ne može da se uključi u svaki lokalni ugovor, tada bi svaka lokalna uprava isto to tražila.

On je objasnio da će inicirati da se još jednom preispitaju sve mogućnosti kako bi provjerili da li postoji prostor da reaguju po ovom pitanju i pomognu građanima Herceg Novog.

-Da li kroz subvencije ili kompletnim otkupom, to moramo još jednom da provjerimo kroz tehničke i pravne okvire da li uopšte postoji mogućnost da reagujemo, kazao je ministar Bojanić.

Poslanica Vujović je obrazložila da je zakonom predviđeno da državnim putevima (magistralnim i regionalnim) upravlja organ državne uprave kao i da obavlja posao njihove izgradnje, održavanja i korišćenja, te da je ovaj problem bio predmet višestrukih predloga Opštine Herceg Novi prema prethodnim i sadašnjoj Vladi.

-Povezivanje regiona je od višestruke koristi, a naplatna rampa je određena barijera. Ovo je jedini put pete kategorije kojim se vozi maksimalnom brzinom 40 kilometara na sat za koji se naplaćuje putarina tri eura, pa imamo utisak da će putarina na nikad skupljem auto putu Bar – Boljare biti niža od ove koju plaćamo na putu Meljine – Petijevići.

Ona je zatražila da se na izvjesni način ispravi nepravda koja je u prethodnim godinama činjena građanima Herceg Novog od prethodnih vlasti.

-Drugim opštinama koje su bile lojalne prethodnoj vlasti projekti su bili finansirani iz kapitalnog budžeta, a Opština Herceg Novi je svoje projekte finansirala samostalno. Budžet Uprave za javne radove za period od 2014. do 2020. iznosio je 340 232 000 eura, od čega je za projekte u Herceg Novom izdvojeno 2 700 000 eura što je manje od 1%. Za opštinu koja je četvrta po veličini, na tromeđi država, na kapiji Evropske unije, priznaćete da smo trpjeli što smo opozicioni grad, kazala je Vujović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here