Насиље над љекарима мора да престане 

Колегама свих јединица Завода за хитну медицинску помоћ Црне Горе, који су у подне организовали протесно окупљање и на тридесет минута и тридесет секунди симболично укључили звучну сигнализацију, прикључили су се и припадници јединице у Херцег Новом.

Получасовни протест организован је како би била упућена порука јавности да се малтретирање и понижавање здравствених радника мора зауставити.

Како наводи начелница јединице за Хитну медицинску помоћ у Херцег Новом, Светлана Марковић Перић, готово свака јединица има проблема са насилништвом, које чланови екипе сами не могу да зауставе.

– Покушали смо данас да помогнемо, да дамо глас, ако уопште има одјека, да престану ти напади на наше колеге и на читав тим, што се дешава последњих пар мјесеци буквално у свакој установи, свакој јединици у сваком граду, без обзира да ли је то Подгорица, Плав или Херцег Нови – наводи она.

Сматра да је током пандемије короне дошло до повећања насиља у породици и друштву, као и према здравственим радницима, али разлог томе остаје непознат.

– Радим у овој јединици преко 25 година, дио сам овог града и немам таквих проблема, јер ме људи познају. Али млађе колеге, које долазе из Подгорице, који су љубазни и желе да помогну, али не познају град, имају. Они немају никакав насилнички наступ нити повишен тон према пацијентима. Зашто то раде, не знамо – истиче она.

Подсјећамо, протест је организован због посљедњег напада, који се догодио прије двије ноћи у Подгорици, када су два младића напала љекара хитне медицинске помоћи и нанијели му посјекотине аркаде и подливе на врату због дављења.

Из Управе полиције је потврђено да су младићи ухапшени и да им је након саслушања одређен притвор због кривичног дјела насилничко понашање на штету љекара.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here