Олакшање пацијентима, без путовања на конзилијум у Подгорицу

Филијале Фонда за здравствено осигурање убудуће ће, умјесто пацијената, слати медицинску документацију конзилијумима љекара у Клиничком центру, гдје није обавезно и потребно њихово лично присуство.

Из те установе „Вијестима” су казали да грађани, већ од 1. јануара, могу да предају најближој филијали Фонда медицинску документацију, коју су до сада достављали директно у установу у којој засједа конзилијум.

Како су појаснили ријеч је о конзилијумима за одобравање онколошких терапија, за магнетну резонанцу, медицинску рехабилитацију у Институту “Симо Милошевић” у Игалу, као и конзилијумима за педијатријску популацију. Списак конзилијума је достављен свим домовима здравља и свим изабраним љекарима у Црној Гори.

Из Фонда су казали да ће запослени у филијалама Фонда, по доласку пацијента, скенирати неопходну медицинску документацију и слати је на конзилијарно одлучивање. Конзилијуми љекара, било да одобре или не одобре преглед или лијечење, упутиће документацију поново филијали, док ће пацијент у матичној филијали подизати одлуку конзилијума.

Из Фонда су појаснили да су овом, измијењеном процедуром, жељели да олакшају пацијентима и изабраним љекарима у домовима здравља, а да у исто вријеме смање путне трошкове. Подсјетили су да је, због растерећења у Клиничком центру и смањења путних трошкова, прошле године формиран конзилијум за онколошке пацијенте и конзилијум за ОРЛ у Бијелом Пољу, гдје се упућују пацијенти из сјеверног дијела Црне Горе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here