Побољшање услова на граничним прелазима за брже процедуре уласка и изласка

Гранични прелаз Дебели бријег

Гранични прелаз Кобила је некада коришћен искључиво за малогранични промет за три бокељске општине Херцег Нови, Котор и Тиват. Како сада има статус међународног прелаза за улазак у Републику Хрватску, користи се због великих гужви на Дебелом Бријегу. То је истовремено и разлог повећаних гужви и на овом прелазу, посебно током љетње туристичке сезоне. 

Виши полицијски инспектор прве класе, Драган Контић, прича за РТХН да је током католичког Божића дошло до велике фреквенције возила и путника у једном дану, али Закон о граничној контроли дозвољава поједностављене контроле, када долази до гужви.

Драган Контић, виши полицијски инспектор прве класе

– Само на улазу имали смо 4,5 хиљада путника, што је стварно значајно, али оптерећује, јер немамо услове за контролу, већ само двије траке, једну на улазу, другу на излазу, тако да је контрола отежана у том обиму – наводи он.

На граничним прелазима до гужви не долази само због повећаног броја путника у љетним мјесецима, већ и због загушења саобраћаја у међуграничној зони, јер граничне службе сусједних држава испуњавају сопствене процедуре уласка у земљу. 

– У тим ситуацијама имамо комуникацију са колегама са друге стране, али и они имају своје процедуре, које су предвиђене за улазак у њихове земље, тако да те контроле дуже трају, него контроле код нас приликом изласка. Тада долази до превеликог чекања, на које ми не можемо да утичемо – објашњава Контић.

У наредном периоду, поред редовних активности, службенике граничне полиције, каже Контић, очекују и неке нове.

– Планиране су значајне активности у реорганизацији, од скоро имамо примјену новог акта, односно правиликна унутрашњој организацији и систематизацији радних мјеста у Управи полиције, између осталог, ту је саставни дио и наша станица, која припада Регионалном центру граничне полиције југ. У том дијелу имамо повећан број појединих радних мјеста, јер обим посла граничне полиције је доста сложен – казао је Контић.

У плану су, како информише, истраге прекограничног криминалитета, кривичних дјела и прекршаја везаних за граничне прелазе, са посебним акцентом на илегалне миграције.

У циљу смањења гужви на граничном прелазу Кобила, најављена је његова реконструкција у складу са међународним стандардима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here