Рмандић: Држава мора бити јача од криминалаца

Игор Рмандић, предсједник Независног синдиката полиције

Поводом подметања експлозивне направе на аутомобил полицијског службеника у Беранама огласио се Независни синдикат полиције.

Предсједник Синдиката Игор Рмандић наводи да смо годину  у  којој живимо  промијенили али су неки, на жалост, задржали своје  старе, лоше навике  из прошлости.

-Бахатост и агресија проистекли из осјећаја супериорости и надмоћи над државом код неких људи се очигледно не мијењају. Напад на полицијског службеника  који се синоћ догодио у Беранама нам то потврђује. Нестрпљиво чекамо да видимо да ли се мијења однос државе и државних органа према полицијским службеницима. Да ли ћемо коначно добити заштиту коју заслужујемо и да ли ћемо коначно видјети јасан и чврст одговор државе? Ако је напад на полицајца напад на државу  са пуним правом очекујемо да се у расветљавање овог случаја укључе сви они који могу да допринесу томе. Држава просто мора да покаже да је јача од криминалаца и да је њихов осјећај надмоћи само илузија кратког рока трајања. Њихово враћање у реалност мора бити брзо и ефикасно, њихове казне морају бити најстрожије могуће како би „лекција“ била научена већ из првог пута, наводи у саопштењу Рмандић.

Незаштићени полицајац, поручује он, значи незаштићени грађанин.

-Незаштићени грађанин  значи потпуну несигурност људи и њихове имовине, стање у коме се нико не осјећа пријатно јер држава тако показује своју немоћ. Нико са ове стране закона не жели такав сценарио. Желимо јаку, безбједну и стабилну државу која ће бити штит сваког поштеног грађанина ове земље, наведено је у саопштењу.

Рмандић истиче да подмукли и кукавички напад на колегу синоћ у Беранама неће поколебати поштене и часне  полицијске службенике у борби против криминала.

-Спремни смо и вољни да одговоримо сваком задатку који се пред нас постави штитећи и себе и све мирне грађане у овом друштву и њихову имовину.  Напад на било ког полицајца је напад на све нас и овакве ствари нас само уједињују. Неће нас уплашити јер страх није особина која се гаји у нашем послу.  Не плашимо се борбе која је пред нама само је питање да ли ћемо у тој борби имати  подршку, саопштио је Рмандић.

Како поручује, још један у низу напада на полицијског службеника показује сву исправност дјеловања Независног синдиката полиције који мјесецима позива на  чврсту и енергичну реакцију свих државних органа у циљу заштите службеника полиције и превенције било које врсте напада.

-На сваки напад треба одговорити најдоследнијом И најоштријом примјеном закона и на тај начин превенирати будуће нападе. Полицијска, тужилачка и судска организација морају стати у један чврсти, заједнички фронт који ће бити дјелотворна и сигурна заштита овој држави и овом народу.

Не живимо у заблуди да ће ово бити задње саопштење о нападу на полицијске службенике које пишемо  али се искрено надамо да ће их бити све мање, закључује Рмандић у саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here