Дефинисани циљеви Пољопривредног кластера на састанку у Херцег Новом

Састанак Управног одбора Пољопривредног кластера Црне Горе, трећи у оквиру кампање „Пружи руку фармеру“ уприличен је током викенда у хотелу Палмон беј у Игалу. У паузама засједања представљени су циљеви и активности Кластера, којима је присуствовао и Секретар за туризам, економски развој и инвестиције Општине Херцег Нови Ненад Витомировић.

Пољопривредни кластер Црне Горе званично је представљен јавности 31. марта и за непуну годину рада окупио је произвођаче из свих области пољопривреде из свих регија државе.

Како је за РТХН казао предсједник Бошко Миличић, кластер је настао спајањем неколико удружења и представља модеран вид удруживања са правилима Европске уније.

Бошко Миличић, предсједник Пољопривредног кластера

– Кластер тренутно броји око хиљаду чланова, али ту су удружења која имају своје, односно додатне чланове. Херцег Нови је Општина која је прва финансијски помогла фармере – наводи он.

Осим пољопривредних произвођача, ова платформа окупиће све субјекте који могу допринијети развоју пољопривреде у Црној Гори, а значајни резултати остварени су већ током прве године рада, наводи менаџер Пољопривредног кластера, Ратко Батаковић.

Ратко Батаковић, менаџер Пољопривредног кластера

– Удруживањем смо успјели да утичемо на повећање цијене млијека у откупу у Црној Гору, на снижење цијена импута, као што је сточна храна. У комуникацији са осигуравајућим друштвима успјели смо да нађемо начина да кроз заједнички рад дођемо до најбољег модела понуде за осигурање у пољопривреди. Успјели смо да подигнемо свијест о значају пољопривреде и пољоптивредника у Црној Гори, јер је ријеч о једном малој војсци од 50 хиљада домаћинстава, који свакога дана производе храну и износе је на тржиште – објашњава он.

Налик ресорном министарству, како наводи Батаковић, и Кластер је подјељен на 11 сектора.

– Сточарство, ратарство, повртарство, органска производња, шумски плодови, и слично. Сви сектори имају менаџере, који на својим састанцима дефинишу проблеме у оквиру сектора и траже начин и модел за рјешавање тих проблема. Када пошаљу канцеларији кластера дефинисане проблеме, канцеларија их обрађује и претвара у иницијативе, које иду на одобрење Управном одбору, а онда се шаљу Министарству пољопривреде – казао је Батаковић.

Дугорочни циљ је да кластер постане респектабилна институција која ће значајно утицати на креирање мјера подршке и пољопривредних политика у држави.

– Покренули смо кампању „Пружи руку фармеру“ како би скренули фокус јавности на пољопривреду, њене произвођаче и значај уопште, односно да помогнемо свим грађанима и свима у Црној Гори, да пруже руку фармеру. Неко ће кампању подржати финансијски, неко ће скратити ланац набавке, па ће куповати директно код произвођача, неко ће едукацијом помоћи да на било који начин купујемо домаће производе, појачамо локалну производњу и користимо наше ресурсе – навео је Баткаовић.

Састанку и презентацијама присуствовао је Секретар за туризам, економски развој и инвестиције Ненад Витомировић, који изразио задовољство што је Кластер изабрао Херцег Нови за састанак и поручио да помажући локалне пољопривреднике побољшавамо и туристички производ, развијајући гастротуризам као и рурална подручја.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here