Литерарни конкурс – почетак сарадње Градске библиотеке и Црвеног крста

Сарадња ЈУ Градска библиотека и читаоница и ОО Црвени крст Херцег Нови резултирала је интересантним литерарним конкурсом за основце, а у оквиру обиљежавања Недеље Црвеног крста, од 29. новембра до 6. децембра.

Ђаци који су учествовали на овом ревијалном конкурсу, добили су прилику да радове прочитају у просторијама Градске библиотеке, а Црвени крст симболично их је наградио.

Како прича директорица Градске библиотеке, Јасна Маслан, конкурс је само почетак сарадње двије установе.

– Ријеч је о пилот, односно експерименталном пројекту. Занимљиво је да се дјеца укључе, а изненађени смо колико су освјешћени везано за хуманитарне акције. Ту смо да подржимо сваки вид настојања школа, наставника и дјеце да учествују у оваквим акцијама – наводи она.

Јасна Маслан, директорица ЈУ Градска библиотека и читаоница

У плану је, како је казала, наставак сарадње. Наредне седмице организоваће предавање на тему вршњачког насиља, на које ће бити позвани гости компетентни да причају о овом проблему из Црвеног крста, Центра за социјални ради и Центра безбједности.

– Желимо да упутимо родитеље на све оно што видимо или не видимо, јер морамо да предузмемо одређене кораке да сузбијемо, предупредимо такву врсту проблематике, која је, на жалост, распрострањена, а нисмо тога ни свјесни – казала је Маслан.

У ОО Црвени крст Херцег Нови имали су жељу да активности везане за обиљежавање Недеље Црвеног крста и сарадње са школама, изађу из својих просторија, па је, како наводи секретарка Милена Шћекић, било логично да читање радова са литерарног конкурса одрже у Градској библиотеци.

Милена Шћекић, секретарка ОО Црвени крст Херцег Нови

Истиче да су хуманитарне активности првенствено активности заједнице, гдје је Црвени крст само организација која акцентује волонтеризам, што су основци и уочили.

– Радови су нас изненадили и нису, јер од дјеце увијек очекујемо неочекивано. Овим радовима су нас затекли шта све они опажају у друштву, без обзира на то колико мислимо да су они мали, млади или неискусни. Они опажају цијели свијет око нас, а нарочито све оне препреке и изазове са којима се суочавају људи који су у стању социјалне потребе, старији, лица са инвдалидитетом или људи који немају финансијске могућности да обезбиједе све што им је потребно – наводи Шћекић.

Конкурс није био такмичарског карактера, али су из Црвеног крста сваког учесника и ментора наградили.

– Чињеница је да су препознали неке од активности или особина у заједници и писали о томе, то их је кандидовало за побједничку титулу. Конкурс није био такмичарски, али смо обезбједили симболичне награде за све учеснике, њихове менторе, који су им пружили подршку у писању радова, а уједно и захвалнице за све школе које су учествовале, јер без њих све ово не би било могуће – истиче Шћекић.

Градска библиотека, како сматра Шћекић, треба да буде мјесто гдје се заједница окупља, не само због књига, већ и за размјену информација и искустава, због чега је у наредном периоду у плану организација различитих радионица, трибина и дискусија о актуелним темама које се тичу заједница. У фокусу су тренутно теме које се тичу дјеце, вршњачког насиља, дискриминације међу најмлађима.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here