У БОЛНИЦИ У МЕЉИНАМА НА ЛИЈЕЧЕЊУ ДЕСЕТ ПОСТ КОВИД ПАЦИЈЕНАТА

У болници у Мељинама на лијечењу је тренутно десетак постковид пацијената и нико није угрожених виталних функција, казала је др Оливера Елез, медицински директор болнице. Објаснила је да су се љекари вратили на посао те сада немају проблем са организацијом посла, али и даље је евидентан недостатак опреме. Наредне седмице очекују да ће добити респираторe, пацијент-мониторе и одређен број брзих антигенских тестова.

Болница Мељине је већ двије недеље у режиму пријема и лијечења пост ковид пацијената који нису инфективни, а како би у ковид болницама ослободили одређени број мјеста. Њихово лијечење организовано је на интерном одјељењу , а трошкове лијечења сноси Фонд здравства, казала је др Елез.

-Тренутно је на лијечењу десетак пацијената јер је један дио већ отпуштен. Највише их је из болнице Котор, али и из болница у Бару, Цетињу, имали смо најаве и да ће упућивати пацијенте из Никшића гдје сада има јако мало слободних мјеста, али за сада их још нису упућивали, видјећемо током седмице На одјељењу су тренутно 24 пацијента који су других интернистичких обољења или пацијенти из Херцег Новог који су боловали од ковида, били лијечени код куће, али су након тога почеле да се развијају компликације и морали су бити упућени на болничко лијечење.

Ријеч је о пацијентима старије доби, са хроничним обољењима, а у болницу су упућени најчешће због пост ковид пнеумоније, а промјене на плућима се споро апсорбују. Због дугог периода које су провели на интезивној, у лошијој су физичкој форми и скоро непокретни.

-Наша болница је једна од ријетких које имају и одјељење за физиотерапију, од почетка смо укључили физијатре и физиотерапеуте у рад са пацијентима, тако да се са њима редовно раде вјежбе дисања, кинезитерапија и добар дио њих је мобилан. Они су у много бољем стању сада него када су стигли.

Како је истакла сада немају кадровских проблема у организацији рада, имају редовну испомоћ на хируршком и анестезиолошком дијелу, али је опрема и даље проблем.

-Очекујемо да бисмо наредне седмице могли да добијемо респираторе и мониторе. До сада смо брзе антигенске тестове радили о свом трошку, очекујемо да би се можда и то могло ријешити и да ћемо добити редовну количину из јавног здравства.

Др Елез је објаснила да је добра снабдијевеност антибиотицима и осталим терапијским средствима јер редовно стижу испоруке из Монтефарма.

Према њеним ријечима дио особља је вакцинисан и ускоро треба да буде ревакцинисан, а за други дио ће у наредном периоду обавити пријаву за вакцинацију јер је ријеч о дијелу колектива који је недавно прележао ковид 19, па је потребно да прође одрећени временски период како би приступили имунизацији.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here