„Бока поморска“ – култура сјећања према онима који су задужили Боку

Документарна серија „Бока поморска“ која се тренутно премијерно емитује на националном јавном сервису Радио телевизији Црне Горе, представљена је синоћ херцегновској публици  у фоајеу Дворане Парк.

Публика је имала прилику да претпремијерно погледа и епизоду везану за Херцег Нови, а посвећену адмиралу Марку Војновићу.

Аутор концепта, косценариста и редитељ серије је Растко Шејић, сценариста и водитељ Синиша Луковић, док је извршни продуцент Жељко Комненовић.

Према Комненовићевим ријечима, Бока никад није опстајала у малим просторима, Бокељима су биле уске Руска федерација и Аустроугарско царство али и остале велике државе које су владале на овим просторима.

Извршни продуцент серије, Жељко Комненовић

– Морамо његовати културу сјећања према људима који су задужили Боку, да иза нас остане траг у смислу да не само у Херцег Новом имамо Улицу Марка Војновића, Петра Желалића, бродара и бродовласника као што су били Гопчевићи, који су рођени на Подима, већ и свим оним људима и великим личностима, које су обиљежиле читаве епохе – казао је он. 

Направљена је прича о људима који су градили историју, како наводи Луковић. Бока Которска је специфична за себе, а људи из Боке су у много тежим околностима постизали резултате који су вриједни дивљења.

Сценариста и водитељ серије, Синиша Луковић

– Живимо у времену када се на разне начине покушава прекречити прошлост, а историја ставити у неки други, чудни контекст. Покушавају се оспорити чињенице, које се не могу оспорити, јер су историјски факти. Оне се некоме из ове данашње друштвено-политичке перспективе могу или не могу свиђати, али нико их не може негирати. То је било, догодило се и то су историјске чињенице које се могу провјерити – наводи Луковић.

Серија је, прича Луковић, направљена како би се привукла млађа популација.

– Ауторски тим, а поготово редитељ Шејић, у том је смислу урадио изванредан посао и направио нешто што је много битно за наше младе, како би они постали свјесни сопствене прошлости, идентитета и баштине, коју сутра треба да на наставе – казао је Луковић.

Редитељ Шејић истиче да је идеја била да серија проноси славу Боке Которске на регионалном нивоу.

Косценариста и редитељ серије, Растко Шејић

– Учинићемо све што је у нашој моћи да се ова легенда прошири и чује, али и да је подијеломо са свима којима је интересантна, са великим бројем људи, који искрено воле Боку Которску – навео је он.

У име Матице Боке захвалност и добродошлицу на промоцију упутио је потпредсједник Општине, Мирко Мустур.

Документарна серија „Бока поморска“ емитује се на Другом програму РТЦГ-а, садржи једанаест 45-минутних епизода посвећених некима од најзнаменитијих помораца, бродовласника, поморских ратника или поморских предузетника, родом или дјелом из Боке.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here