Одржана радионица за процјену ризика од катастрофа

У Херцег Новом и Љубушком одржане су радионице на тему процјене ризика од катастрофа, у оквиру пројекта „Унапређење капацитета за превенцију, припрему и одговор на катастрофе – Отпорна граница“, који финансира Европска унија.

Сврха радионица је обука за израду акционих планова за смањење ризика и посљедица катастрофа, односно препознавање и дјелотворно управљање ризицима, за Херцег Нови у Црној Гори, те Љубушки, Широки бријег, Посушје и Груде у Босни и Херцеговини. У радионицама је активно учествовало преко 30 чланова заједничке прекограничне радне групе, као и други учесници укључени у систем заштите и спасавања. Радионице су допринијеле и унапређењу прекограничне сарадње, размјени искустава и најбољих пракси.

Фото: РТХН

Осим израде акционих планова, кроз пројекат ће се обезбиједити заштитна одјела, опрема и алат за ватрогасне и спасилачке службе, одржаће се обуке и тренинзи специјализаваних тимова, набавиће два мала интервентна возила, надоградиће се постојећи системи за дојаву пожара, изградиће се полигон за обуку ватрогасаца и спасилачких служби у Грудама, спровешће се обимна промотивна и едукативна кампања са циљем јачања свијести локалног становништва о превенцији и понашању у случају катастрофа.

Пројекат финансира Европска унија у оквиру IPA II програма прекограничне сарадње Босна и Херцегавина – Црна Гoра. Укупна вриједност пројекта је преко 586.000 еура, од чега је Европска унија осигурала скоро 500.000 еура бесповратних средстава. Преостали износ суфинансирају пројектни партнери, Развојна агенција Западнохерцеговачке жупаније — HERAG (БиХ), Управа цивилне заштите Западнохерцеговачке жупаније (БиХ) и Општина Херцег Нови (Црна Гора). Имплементација пројекта је почела у марту и трајаће 24 мјесеца.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here