СО ХН: Влада да исплати концесионара пута Мељине – Петијевићи без одлагања

СО ХН позвала је Владу да преузете обавезе из Споразума о раскиду споразума о градњи пута Мељине Петијевићи изврши без одлагања, закључак је  који је предложила Тамара Вујовић испред Клуба одборника Ни лијево ни десно, правац Нови  а који је већином гласова усвојен на данашњој сједници СО Херцег Нови.

Вујовић је казала да потпуно подржавају тај правни посао који, како је рекла, не да није штетан, већ је допринио добробити цијелог овог краја.  

СО је сагласна  са поступком споразумног раскида Споразума о изградњи, функционисању и трансферу Бот аранжмана пута Мељине –Петијевићи и даје пуну подршку његовој реализацији, први је закључак који је предложио тај Клуб а којег су одборници  такође усвојили већином гласова.

Предједник Општине Стеван Катић је подјестио да је споразум о укидању наплате путарине на магистралном путу Мељине-Петијевићи потписан  у  мају 2021. године.

-Пут Мељине-Петијевићи је једини магистрални пут који се наплаћује, те је то једна врста штете коју је Херцег Нови трпио годинама, првенствено јер није било слуха прије десетак година од стране владе Црне Горе да се уђе у реконструкцију дионице пута који води ка граничном прелазу Ситница. Наметала се потреба посебно након 2016. године, када је ресорно министарство тај пут прекатегорисало у магистрални, имали смо често великих проблема, посебно током изградње објеката на тој дионици пута. Тада је била једна потпуно нејасна ситуација ко треба да да сагласност за приступ на тој саобраћајници, рекао је Катић.

Подјестио је да је 42. Влада прихватила захтјеве Општине и прихватила финансирање дионице пута Мељине-Петијевићи.

-Концесионнару је у том тренутку остало још  десетак година могућности експлоатације пута, чиме би зарадио значајна средства, далеко већа него што је било предвиђено самим споразумом. Обавеза  државе је била да плати четири милиона концесионару а њихова да реконструишу најкритичнију дионицу на Котобиљу што је коштало око 400 000 еура и та дионица је сада у добром стању.  Видјели смо да сада има неких спорних момената да Влада не жели да исплати новац концесионару, казао је Катић.

Зоран Лазаревић, Нови побјеђује, је поручио да би требало да учине све како би заштитили интересе Херцег Новог те да „ако неко мисли да је неко злоупотребио овлашћења нека покрене поступак пред надлежним органима што не утиче на чињеницу да наплатне рампе на Ситници више нема“.

Владимир Косић је напоменуо да се нико није осврнуо на само потписивање споразума о изградњи, функционисању и трансферу пута Мељине-Петијевићи.

-Сви констатују како споразум о раскиду није штетан, а да ли је штетан правни посао потписивања овог споразума из 2007. године, јер ДПС  тада није био на власти. Слажем се да је раскид био добар за Херцег Нови и туризам, али је и сам уговор био штетан. Надам се да рампе неће бити, али је најављена нова рампа на Врбању, што је усвојено кроз план и програм Агенције за очување Парка природе Орјен, истакао је Косић.

Предсједник СО ХН Иван Отовић је на констатацију одборника Косића да ће бити стављена рампа на путу за Врбањ казао да до тога неће доћи, што је потврдио и потпредсједник Општине Милош Коњевић и додао да би требало споменути да је у инфраструктуру Врбања уложено преко милион еура.

УСВОЈЕН РЕБАЛАНС БУЏЕТА

На десетом редовном засједању Скупштине општине Херцег Нови, одборници су данас, са 24 гласа за и пет против, усвојили предлог одлуке о ребалансу буџета Општине Херцег Нови за 2022. годину.

Извјештај је поднио в.д. секретара за финансије Немања Јунчар који је појаснио да је буџет Општине Херцег Нови за ову годину ребалансом увећан за око 3,3 милиона еура или 18% и износи 21.946.500 еура. Оперативни буџет предвиђен је ребалансом 15. 476.500 а капитални 6.470.000 еура.

Позитивно мишљење на предлог одлуке дало је и Министарство финансија Црне Горе.

Одборници су једногласно, са 29 гласова за, усвојили предлог Одлуке о измјени радног времена, предлог Етичког кодекса одборника и локалних функционера, као и предлог Етичког кодекса локалних службеника и намјештеника у Општини Херцег Нови, који је допуњен амандманом клуба одборника ДПС по којем је уклоњен члан 5 став 2 који је гласио да се „службеник ван радног времена не смије понашати на начин који може нарушити углед органа локалне управе“, јер је дискутабилан и меко тло за махинације.

Једногласно су усвојене и одлуке о давању сагласности на измјене Статута и Одлуке о оснивању „Паркинг сервис Херцег Нови“.

Полемика се повела око предлога Одлуке о измјенама и допуни Одлуке о оснивању Туристичке организације Општине  Херцег Нови, а одборник ДПС Владимир Косић је истакао да има недоумице садржане око одређеног члана у оквиру којег се ријеч „управља“ замјењује са „располаже“.

– Оваквом одлуком Скупштини Туристичке организације Херцег Нови дајемо надлежност Скупштине Општине, што сматрам да није у реду и да то не смије да се деси, казао је Косић и тражио да се из Одлуке уклони и члан 3.

У име предлагача одлуку је образложила Наташа Мусић Поткоњак, а потом дала амандман којим се спорни ставови и чланови бришу из предлога одлуке, након чега је она усвојена.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here