У Градској луци задовољни сезоном

Шквер, Градска лука

Иако су ставови о билансу минуле љетње сезоне подјељени, у Агенцији за газдовање градском луком задовољни су постигнутим резултатима, јер учинак је 65% у односу на рекордну 2019. годину.

Након двије тешке године пандемије, како наводи вд директора Агенције, Божо Укропина, овогодишња сезона била је солидна.

– Имали смо ситуацију да је предсезона почела добро и наговјештава да би се могао догодити један значајан помак у финансијском ефекту и броју долазака пловила, међутим јул је остао испод очекивања. Август, као мјесец у којем су посјете традиционално високе, био је пристојан за ово вријеме, а задовољни смо и септембром. Тај учинак, међутим, неће бити довољан да Агенција сама сервисира све трошкове – наводи он.

Вд директор Агенције за газдовање Градском луком

Када је ријеч о постсезони, планове је покварило лоше вријеме током већег дијела септембра, али посјета је, упркос томе, била добра. Укропина објашњава да је рана јесен прерано почела.

– Септембар је показао да не мора увијек да буде пријатан за боравак туриста, али што се нас у градској луци тиче, имали смо добру посјету. Имали смо, на жалост, два отказивања последњих дана. Двије групе пловила из Дубровника су отказале због великог југа. Али је у једном дијелу септембра посјета била јача него у срцу сезоне – казао је Укропина.

Он наводи да су цијене чартера током септембра знатно снижене, многи су пловила већ изнајмили и негдје су морали да буду, а Бока пружа већу сигурност, због чега су луке биле попуњене.

На биланс и у овој грани туристичке привредне утиче сукоб у Украјини, јер велики број наутичара, као и туриста, који долазе управо су Руси и Украјници. У Агенцији је изостала сарадња и са двије велике агенције са руског и украјниског тржишта.

– У последње двије године, од тог пада пандемије, имамо смањен број великих туристичких бродова из окружења, из простог разлога што нису радили, јер немају клијентелу за те излете. бродови „Весна“ долазе само са једним пловилом, док нека пловила попут „Марије Д“ или Посејдона нису уопште радили – прича Укропина.

Како је појаснио, ријеч је о великом систему букинга, од Бара, преко Будве, Тивта и Котора, гдје се са агенцијама ради озбиљан посао.

На добар резултат ове сезоне утицао је прилив наутичара из земаља западне Европе, али њихове су резервасције кренуле тек након што су попустиле епидемиолошке мјере, због чега је јул и подбацио.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here