Октобар – Међународни мјесец борбе против рака дојке

У свијету се октобар обиљежава као мјесец борбе против канцера дојке. Последњих година у Црној Гори региструје се годишнје преко 400 новообољелих од ове малигне болести, незванично за 2019. годину око 500, док број умрлих неколико последњих година увијек прелази стотину. Тако је првих двадесет година овог вијека у Црној Гори годишње умирало између 60 и 100 особа, наводе из Црногорског друштва за борбу против рака.

Званично, по Статистичком годишњаку Института за јавно здравље Црне Горе (ИЈЗЦГ), највише је преминулих ор рака дојке – 110 особа у 2015. години, док најновији незванични подаци говоре да су 2019. године умрле 123 особе. Најмање особа умрлих од канцера дојке у овом вијеку је било 2003. године, а то су 62 особе.

Биланс не мора да буде овакав, јер је ова болест, када се открије у раној фази – изљечива. Зато стручњаци поводом Мјесеца борбе против канцера дојке, који се сваке године у цијелом свијету обиљежава у октобру, подсјећају на важност самопрегледа и превентивних прегледа. Ефекат лијечења, иако су у терапији карцинома дојке направљени значајни помаци, директно зависи од стадијума болести у тренутку постављања дијагнозе и почетка лијечења. Стога је важно на вријеме открити болест.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here