Бирократија и инфлација успорили пројекат изградње спустних рампи на плажама

Фото: НВО Нова шанса у Новом

Умјесто три, како је пројектом предвиђено, у Херцег Новом је изграђена само једна спустна рампа на плажи за особе са инвалидитетом и теже покретљиве. Премда је носилац НВО Нова шанса у Новом, од њих није зависила динамика изградње рампи већ од папиролошке процедуре. Ријеч је о пројекту „Изградимо рампе –учинимо да море буде приступачно лицима са инвалидитетом“, који је подржало Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма.

Завршена је рампа у Игалу и идејни пројекат за сличну у Мељинама, док за ону у Бијелој на плажи испод школе, није ни започет поступак, објаснила је предсједница НВО Нова шанса у Новом Весна Одаловић. Додаје да поступак у овој фази апсолутно не зависи од Нове шансе нити партнерске организације НВО Нови развој.

Фото: Архива РТХН, предсједница НВО Нова шанса у Новом Весна Одаловић

– Стално шаљемо дописе Морском добру, распитујемо се, али тај папиролошки дио процеса, гдје Нова шанса не може да учествује већ зависимо од других, иде јако споро. Једва смо изгурали документацију и за спустну рампу која је у Игалу. Агенција за изградњу и развој града нам је потпуно бесплатно урадила пројекат, наручен је инокс од којег је рампа прављена. Нисам стручњак, али слушам струку а они кажу да је рампа изузетно квалитетно направљена. Морам казати да нас је Морско добро успорило, све је то звучало фино када смо били на састанцима, али када је требало да дође до реализације, то је било доста успорено. Сада су се поново покренули и вратили нама па имамо опет комуникацију, иначе је то током цијелог љета била потпуна тишина. Неке друге ствари су, нажалост, биле важније. Ипак ми као друштво још увијек немамо довољно развијену свијест о потребама ОСИ популације и једнаким правима, казала је Одаловић.

У међувремену, тада планирани износ за три рампе од 17.740 еура, постаје недовољан јер су цијене грађевинских материјала знатно повећане, казала је Одаловић.

Фото: Архива РТХН

– Планирали смо да ћемо моћи од средстава која смо добили од Министарства да урадимо три рампе, наравно не комплетне, али макар ограду од инокса који је јако скуп. Цијене су се страшно мијењале тако да смо једва успјели да урадимо рампу у Игалу и преостало је нешто мало средстава за учешће у изградњи рампе у Мељинама, објаснила је Одаловић.

Рок за завршетак пројекта истиче крајем октобра и потпуно је неизвјесан даљи ток, казала је Одаловић.

– То је неки крајњи рок, а ми нисмо урадили него једну рампу, нажалост. Како ће се то даље одвијати, током овог преосталог мјесеца, ни сама не знам. Стално зовем, провјеравам, очекујем да ми се јаве и да договоримо шта се може урадити за преостали период. Морам добити и мишљење Министарства какво рјешење нуде и да ли постоји шанса да се рок можда пролонгира, казала је Одаловић.

Одаловић додаје да је значај оваквих рампи велики јер га не користе само особе са инвалидитетом већ и оне које отежано ходају, старији суграђани и гости којима је потребан ослонац као и мајке са малом дјецом.

Спустне рампе на плажама уврштене су у Локални акциони план за област инвалидности, а њихова изграња један је од корака ка остваривању задатака из тог плана.

Партнери на пројекту су НВО Нова шанса у Новом и НВО Нови развој, уз подршку Општине Херцег Нови, а за финансирање и изградњу су задужени Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма и ЈП Морско добро.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here