Представљање антологије „Неодољива тешкоћа постојања“ у бокељским градовима

Истакнути ствараоци из Грачанице и Косовске Митровице гостоваће у Боки Которској од 8. до 10. септембра у оквиру промоција антологије „Неодољива тешкоћа постојања,  Српска књижевност на Косову и Метохији 2000-2020“ коју је приредио Александар Дунђерин. Промоцију антологије организује Матица Боке.

Том приликом публици у Херцег Новом, Котору и Тивту представиће се, поред приређивача антологије, пјесник, новинар и предсједник Удружења новинара Србије Живојин Ракочевић; пјесник и предсједник Друштва књижевника Косова и Метохије и потпредсхедник Удружења књижевника Србије Новица Соврлић; пјесник, критичар и уредник мр Жарко Миленковић; новинар и писац Ивана Вановац; и ликовна умјетница и културна радница Миљана Дунђерин.

По ријечима аутора антологије Александра Дунђерина прилика је да се шира јавност упозна са до сада непримјећеном разноврсношћу и богатством савремене књижевности на Косову и Метохији.

-„Неодољива тешкоћа постојања“ требало би да укине и неке предрасуде и стереотипе о косовској књижевности писаној на српском језику, те да покаже како она, и на тематском и на формалном плану, посједује аутентичност и самосвојност, и представља оригиналан допринос литерарном наслијеђу. Седамнаест аутора, чији су радови уврштени, своја дјела су створили живјећи у специфичним, некарактеристичним условима за XXI вијек, у периоду од 2000. до 2020. године, поручио је Дунћерин који је деценију радио на припреми антологије.

Синиша Ковачевић, предсједник Скупштине Матице Боке, не крије радост што је домаћин гостима са простора Косова и Метохије.

-Мало учимо од историје, и премало се познајемо са ширином и стваралачким висинама које постоје у нашем културном коду. Занимљиво да је глобализација довела до тога да смо у средњем вијеку били културно и економски много ближи југу Србије. Општа је култура да су которски мештри одговорни за неке од најљепших фресака на манастирима и црквама на Косову и Метохији, које сада припадају свјетској културној баштини. Такође, пут руде из Трепче и других добара водио је ка Боки. Ова мала турнеја врхунских умјетника и културних радника из области високе културе и љепоте књижевности, само је корак у природном процесу сарадње између региона, што је једна од основних европских вриједности, казао је Ковачевић.

Антологија „Неодољива тешкоћа постојања“ најприје ће бити представљена 8. септембра у Херцег Новом, у Градском музеју „Мирко Комненовић“ од 20 часова. Разговор ће водити новинарка Данијела Ђоновић.

Следећег дана, 9. септембра, такође од 20 часова, антологија ће бити промовисана у Котору, у порти Цркве Светог Николе (у случају кише у ризници Цркве), а домаћин ауторима са Косова и Метохије биће новинар Предраг Николић.

У суботу 10. септембра „Неодољива тешкоћа постојања“ биће представљена у Тивту, у парохијском дому Цркве Светог Саве, гдје ће домаћин бити предсједник општине Тиват Жељко Комненовић.

Организатори ове мини турнеје су Матица Боке и Удружење „Шта хоћеш“, а суорганизатори су Српско пјевачко друштво „Јединство“ из Котора и ЈУ Музеји и галерије Херцег Нови. Покровитељи су Општина Херцег Нови, Општина Котор, Туристичка организација Котор и Општина Тиват.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here