TO HN: Naplata boravišne takse na zadovoljavajućem nivou

Podaci i refernce kojim raspolaže Turistička organizacija HN na osnovu naplate boravišne takse, govore da je u ovom trenutku na  nekih šest odsto naplata veća  u odnosu na 2021. godinu, a u odnosu na isti period 2019. za tri odsto manja. To je vrlo važno s obzirom da je boravišna taksa obavezna za svakog gosta i da stanodavci jednako revnosno pristupaju toj obavezi i poštuju propise iz te oblasti. 

Naplatom boravišne takse ne pokazuju se uvijek tačan broj gostiju koji borave u gradu,ali mogu se izvuči zaključci, kazao je za RTHN v.d. direktora Turističke organizacije Herceg Novi Đorđe Stanojlović:

Đorđe Stanojlović

 – Zadovoljni smo i prostom percepcijom kako se gosti ophode prema tom pitanju, ali i stalno apelujemo da su stanodavci ključ svega, jer su oni u  obavezi da dolaze u turističke informativne biroe i prijavljuju svoje goste, a ne da ih šalju da oni to rade sa njihovim dokumentima. To je stalni proces, ocijenio je Stanojlović.

On dodaje de je naplata boravišne takse na zadovoljavajućem nivou:

– Ostvarene su rekordne brojke. Ipak, je potrebno da se ispoštuje određena procedura, kako bi se iznijele sve cifre, vade prosjeci na mjesečnom nivou i od Monstata i generalne evidencije, koju vodimo. U ovom trenutku ne mogu da dam tačne brojke koje će uskoro biti dostupne javnosti, najavio je Stanojlović.

Prema njegovim riječima trebalo bi temeljno pristupiti razradi strategije u kom pravcu da djelujemo, kao turistička destinacija. Činjenica je da su hoteli stoprocentno popunjeni do kraja septembra. To je klijentela koja pokazuje da voli sadržaje koje pruža takav smještaj.

– Veći hoteli imaju sadržaje koji na svaki način pokušavaju da zadrže goste i oni su na doborm putu što se tiče njih samih. S druge strane važno je ponuditi  tu vrstu sadržaja i u privatnom sektoru, koji živi od gostiju i generalno pronaći sadržaj za svakoga. Za privatni smještaj postoje parametri, zašto  taj broj varira i tu postoji niz faktora, koji utiču na to. Definitivno je da je ovodogodišnja klijentela u znatno manjoj platežnoj  moći nego u ranijim godinama. I to su osjetili ugostitelji, restorateri, vlasnici kafića, noćnih klubova, objašnjava Stanojlović.

Po komentarima i nekim parametrima ove sezone u Herceg Novom smo imali mlađu klijentelu nego ranijih godina i njoj bi trebalo pristupiti strategijski, priča Stanojlović, te da se i ovog puta pokazalo da je kulturni proizvod  neizostavan u kreiranju sveobuhvatne turističke ponude.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here