Povećanje cijena dodatno urušava standard i status penzionera

Minimalna povećanja penzija nisu uticala na materijalni položaj penzionera. U  odnosu na enormne skokove cijena dodatno je urušen njihov ionako loš standard i status.  

Predsjednik hercegnovskog Udruženja penzionera Aleksa Radulović je za RTHN kazao, da povećanje cijena na tržištu, posebno, osnovnih životnih namirnica, najviše pogađa ovu populaciju. Osnovno životno pitanje za penzionere predstavlja kako se prehraniti u ovim uslovima kada cijene svakodnevno rastu :

Aleksa Radulović

– Usklađivanje penzija su minimalne. U 2021. godini bilo jeusklađivanje penzija za 0, 99 procenata, ove godine u januaru 2,13 ,  u maju i junu bilo je 8,15, a trebalo je biti 10 procenata. Dio penzionera, predsjednik Saveza penzionera Crne Gore, kao i većina opštinskih udruženja, među njima i mi smo se pobunili što su smanjili taj iznos na 8,15 procenata, objašnjava Radulović.  

Prema nezvaničnim obavještenjima sadašnje usklađivanje penzija trebalo bi da bude 4,35 procenta:

– Time bi se  od prvog septembra minimalna penzija trebalo da isplaćuje od 253,50 eura. Kada sagledate iznose o povećanju sve je minimalno u odnosu koliki je porast svih cijena, od goriva, hrane posebno u turističkom dijelu primorja, gdje se dnevno povećavaju cijene, smatra Radulović.

On podsjeća da su cijene na primorju rasle i kada nije bilo ovakvih ekonomskih, energetskih kriza.

– Život penzionera je veoma težak i ugrožen, što se tiče tog socijalnog statusa, jer dosada je ta minimalna penzija iznosila svega 153 eura. Na takav status penzionera ukazujemo već sedam godina to ponavljamo i stalno smo govorili o problemima penzionera. Stalno se gube veliki iznosi sredstava države, putem nenaplate doprinsa, nepravilno datih garancija, na velike sudske troškove, a najviše od pljačkaških privatizacija…

Rekao sam da su tu te pare, koje su pripadale građanima i penzionerima. Nikada nismo dobili prave podrške, ukazao je Radulović.

Na posljednjoj sjednici Upravnog odbora Udruženja u Podgorici, dali su podršku penzionerima sjevera Crne Gore, u vezi štrajkova kojima žele skrenuti pažnju na nizak standard i loš socijalni status, za ostvarenje svojih prava i dostojan život .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here