ДУШАН РЕЉИЋ – МЛАДИ МАТЕМАТИЧАР НА ДРЖАВНОМ ТРОНУ

Још један млади математичар стасава у ОШ „Дашо Павичић“ – Душан Рељић. Ученик је шестог разреда и већ првак државе у знању из математике у својој категорији (математика VI). Његова менторка је наставница Ивана Кецојевић. Својој породици, школи и свима нама, причинио је велико задовољство што је постигао успјех и на овако лијеп начин пронио глас о Херцег Новом.

Крајем фебруара, окуао је снагу са 50 вршњака, најбољих у Црној Гори из математике. Нанизао је 80 бодова, сасвим довољно да се попне на највисочије постоље. За РТХН прича да је конкуренција била јака.

– Фин је осјећај јер те испуни тај такмичарски дух и осјећаш да ниси без везе био на том такмичењу него да си нешто постигао. Сви су се доста припремали, тако да је конкуренција била баш добра. Могли су и они побједити али имао сам среће јер сам се и ја припремао.

Душан истче да без помоћи своје менторке Иване Кецојевић не би успио да постигне оволики успјех. Она је заједно са његовом некадашњом разредном Драганом Дабовић препознала у њему таленат за математику.

У децембру је стигло обавијештење Испитног центра да ће такмичење ипак бити организовано, прича наставница Ивана Кецојевић.

-Тада смо, Душан и ја, одлучили да он ипак иде на Државно такмичење. Претходно смо одрадили једно мало школско такмичење да видимо колико Душан може да постигне. Дала сам му неке такмичарске задатке и већ тад он је за непуних пола сата ријешио четири задатка, а минимално вријеме предвиђено да се ријешава је 60 минута. Била сам већ тада одушевљена, задовољно прича наставница Кецојевић.

С обзиром на то да није било могуће организовати додатну наставу, ни припреме за ово такмичење нису текле лако.

-Прво сам добио једну збирку од 300 задатака и то сам радио. Када би ми задатак био нејасан, питао бих своју наставницу преко вајбера да ми објасни, а када сам још добио у школи те такмичарске задатке, помагао ми је мало и тата, уствари такмичили смо се један против другога, прича нам Душан.

Овај успјех постигнут под изутетно тешким околностима, добија још више на значају и потврђује да се све што се жели може постићи уз велики рад, потврђује наставница Кецојевић.

-Потајно сам се надала да Душан то може, али нисам хтјела ништа да причам док се не увјерим. И чак кад смо видјели прелиминарне резултате, чекали смо петак да добијемо коначне резултате. Тада смо се сви обрадовали, како Душан и ја, тако и његова породица. Стварно је диван осјећај. Мада ја ето имам у последње вријеме срећу да стварно увијек имам талентовану дјецу, па ћу поменути поједине из претходне генерације као што су Марк Иванов и Сава Хутер, казала је наставница Кецојевић.

Ријеч је о заиста великом успјеху јер смо сви свједоци у каквим околностима школе раде већ годину, казао је Бранислав Кречковић, директор школе.

-Наша школа је иначе препозната као образовно-васпитна установа која остварује запажене резултате, нарочито када је математика у питању. Прије пар година, уз Душана сада, имали смо Огњена Ковачевића који је такође био државни првак. Високо смо котирани и на Олимпијади знања. Мислим да је Душанов успјех најбоља потврда онога чему тежимо, а то је да се препознају надарена дјеца од најнижег узраста. С обзиром да је Душан ученик шестог разреда мислим да је потврђена добра спона између разредне и предметне наставе, казао је директор Кречковић.

Душану желимо пуно успјеха и највисочијих постоља на такмичењима и у животу!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here