ПАРК ПРИРОДЕ ОРЈЕН У ПРОГРАМУ ГРАНТОВА ЗА ЗАШТИЋЕНА ПОДРУЧЈА

Парк природе Орјен

Уговор за међународни пројекат на пољу сарадње потписали су директорица Парка природе Орјен Миља Виторовић и директор асоцијације Паркови Динарида Зоран Мрдак, саопштено је из Парка природе Орјен.

Асоцијација Паркови Динарида – мрежа заштићених подручја Динарида потписала је уговоре са добитницима грантова на конкурсу Програма грантова за заштићена подручја, којима се јача њихова улога у локалном друштвеном и економском развоју и мотивишу грађани да се укључе и подрже њихову заштиту. Међу њима је и Парк природе Орјен.

Виторовић казала је да је пројекат усмјерен на економско оснаживање и едукацију жена са подручја Орјена у циљу одрживе валоризације ресурса и креирања препознатљиве локалне понуде тог подручја.

Предсједник Паркова Динарида, Зоран Мрдак, рекао је да је мрежа заштићених подручја Динарида формирана прије шест година, наводећи да тренутно броји 97 заштићених подручја из осам држава Динарског лука, 38 националних паркова, 21 парк природе, пет регионалних паркова, 12 специјалних резервата природе.

Истакао је да су у периоду пандемије коронавируса, дошли до занимљивих података.

– Свака криза, па и ова која ће сигурно трајати, у највећем обиму ће се одразити на повећање криволова, повећање неких негативних тенденција које се тичу незакониторг кориштења природних ресурса –  рекао је Мрдак.

Уз Парк природе Орјен, добитници на конкурсу су Национални паркови Црне Горе и Парк природе Пива. Програм грантова за заштићена подручја Паркови Динарида спроводи се од 2018. године у партнерству са Свјетском организацијом за природу и уз подршку шведске Међународне развојне агенцје.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here