СТАНОВИ ЗА ЈОШ ОСАМ РАСЕЉЕНИХ ПОРОДИЦА, ЗА НОВСКЕ ПЕНЗИОНЕРЕ ЗГРАДА У БИЈЕЛОЈ

Током марта биће расписан тендер за стамбено збрињавање осам породица које су избјегла или расељена лица, кроз Регионални стамбени пројекат, казала је потпредсједница Општине Херцег Нови у емисији „У четири ока“ РТХН. Она је истакла да Општина рјешава још један дугогодишњи проблем – изградња 40 станова за пензионере, за шта је опредијелила локацију и издала УТ услове.

Општина Херцег Нови препознала је потребу стамбеног збрињавања грађана па је сходно томе прошле године усвојила Локални програм социјалног становања. Током 2020. године, најугроженије породице које су деведесетих година стигле с подручја захваћеним ратом, захваљујући Регионалном стамбеном пројекту (РХП), добиле су кључеве станова на које су чекале готово четврт вијека. Херцег Нови се, као град са великим бројем избјеглих и расељених лица, пријавио за тај пројекат.

-Морам да кажем да је то врло значајан пројекат. РХП је потекао кроз сарајевски процес када је одлучено да земље бивше Југославије, у циљу придруживања ЕУ, учине све како би омогућиле трајно збрињавање избјеглих и расељених лица. Тада је за Црну Гору опредјељено 27 милиона еура. За изградњу станова у Херцег Новом опредјељена су средства у износу од милион еура, док је Општина учествовала са 150 000 еура. Од тог новца планирано је да се купи 36 станова за исто толико најугроженијих породица, казала је потпредсједница Самарџић.

Објашњава зашто Херцег Нови није могао да добије више средстава.

-Овдје је проблем што је цијена квадратног метра 631 еуро. То је доста ниска цијена за Херцег Нови. Имали смо састанке на којима сам тражила од Свјетске банке да се повећа цијена јер не може коштати исто квадрат стана у Херцег Новом и на сјеверу, али они су то одбили. Ми немамо по овом питању великог избора.

Током прошле године купљена су и додјељена 22 стана, а завршен је тендер за још осам, док се у наредном периоду мора рјешити стамбено питање још шест породица.

-Рјешавамо статус за осам породица које имају сопствене плацеве. То је нешто што приводимо крају, још два предмета су преостала, а за остале је изгледно и завршена је документација. Очекујемо тендер до краја марта, казала је Самарџић.

На станове чекају и херцегновски пензионери, али се, каже Самарџић, дуго трагало за адекватном локацијом.

-Имамо за њих лијепу локацију која је у Бијелој, а у близини су продавнице, апотеке, Дом здравља, аутобуско стајалиште. На тој локацији моћи ће да се изгради 40 станова. Општина је урадила урбанистичко техничке услове, а све остало је на органима удружења пензионера и Фонда Пио, који ће изабрати извођача радова, закључила је Самарџић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here