Сезона у Градској луци све боља, велика очекивања од септембра

Шквер, Градска лука

Градска лука Херцег Нови ове године биљежи промјенљиве резултате. Почетак сезоне био је на 50% оствареног 2019., док су прве двије седмице августа премашиле биланс те рекордне године.

Према ријечима директора Божа Укропине, током августа обим посла и прихода већи је за 10 до 15%, а очекивања су да ће и септембар бити добар, како би Агенција која газдује луком од те добити покрила одређене дугове и потраживања.

– Наутички туризам је специфичан, нама су иначе у нормалним годинама август и сепрембар били јачи него јун и јул. Тада пада цијена чартера, а наутичари су људи који воле вријеме вјетра. Септембар је мјесец када дувају квалитетни вјетрови за једрење, а цијена најама пловила је мања. Нама је подсезона у октобру – објашњава он.

Већи акваторијум значио би и већу добит, међутим Агенција од 2009. године газдује само лукобраном, наводи Укропина.

– Раније смо имали уговор са Морским добром у појасу од лукобрана 50 метара према базену, више га немамо за тај дио. Иначе, читав акваторијум Градске луке, стално то понављам, један је велики не искоришћени простор, којим нико право и на валидан начин не управља. То је пропуст и за град и за државу – сматра он.

Ријешење о добијању концесије назирало се прије почетка пандемије, прича Укропина и додаје да је за очекивати да у наредних годину Влада ријеши тај проблем.

– Само Влада Црна Горе може да да концесију на дужи временски период, тако да би град Херцег Нови у пуном капацитету управљао луком, на добро грађана. Ово првенствено треба да буде градска лука, а тај појам је везан за комуналне везове, односно везове за домаће становништво – казао је Укропина.

Градска лука, као и лукобран дорађен 1955. године имају потребу за улагањима. Морско добро опредјелило је око 40 хиљада еура за испитивање стања лукобрана, којем је неопходна обнова.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here