Изложба керамике „Мајолика &“ у Градској галерији до првог септембра

Академски сликар-керамичар Горан Вукчевић

Изложба керамике „Мајолика &“ Горана Вукчевића и Божидара Радановића, отворена је синоћ у организацији ЈУ „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић„.

 Директорица ЈУ Градски музеј и галерија у Херцег Новом Гордана Крунић, казала је да су  радови који су изложени дјело вјештих руку нашег суграђанина умјетника Горана Вукчевића, који је био ученик Луке Берберовића.  

– Као прави педагог је прихватио да умјеће са глином пренесе на млађе, те уз Горанова дјела налази се један број дјела Горановог ученика и асистента Божидара Радановића. Херцег Нови одише посебном љепотом, надилази реалност, покушавајући да се што тананије утка у мозаик града. Нови одише ванвременском свјетолошу Горанових свјећњака и лампи, који свој ватромет боја издижу високо изнад града и као опојни медитерански мирис допиру до свих чула не остављајући никога ван рама, који његове мозаике, минијатуре, лампе, кутијице и свјећњаке спајају у једну цјелину, казала је Крунић.

Професор мр Јанко Љумовић изразио је захвалност на позиву да отвори изложбу:

Професор Јанко Љумовић

– Умјетност керамике коју ствара Горан Вукчевић, представља јединствену причу, пута глине која се указује у многострукости  лица и облика, који га чине. Прича представља узбудљив мозаик радова, који чудесно израњају у умјетниковом животном и радном простору. Вечерас је Дом атеље у којем живе његови јунаци у једној утопијској стварности  измјештени у  простору галерије Јосип Бепо Бенковић. Горанова керамика, његове скулптуре и објекти нијесу предмет обожавања и погледа само његових пријатеља, већ су на велика врата, дио погледа јавности, који овом дугоочекиваном изложбом постаје актер јединствене приче о умјетнику и дјелу, на само пар корака, заправо, од ове галерије. Радови Горана Вукчевића одишу еросом, али се сударају и са сакралним реалностима или темама светости…Радови су уклопљени у комплексни мозаик медитеранства. Из богатог садржаја керамике, посебно, истичем нову преокупацију умјетника, лампе, као употребне предмете, на којима налазимо ватромет најљепших боја и детаља окупаних сунцем у граду у коме оне сасвим логично могу настати и савршено пристати приватном простору, независно од мердијана исте те приватности. Изложба лампи је уствари на спрату Галерије…На многим радовима се налазе позоришне и филмске сцене које додатно појачавају драматургију његовог аутентичног израза. Радови обилују семантичким кодовима које откривамо…Откривањем естетских и значењских слојева умјетник нас стално позива на радост или опомиње на значај те емоције у одвећ пренатегнутом свијету, који нуди обиље лажног задовољства.

Све те мале и велике сцене, које проналазимо у радовима Горана Вукчевића су кадрови посвете животу као и одрастању, које пркоси могућности одрицања од игре, и не само које приписијемо хомо луденсу него и оне једноставне, дјечије…Гледам радове Горана Вукчевића са радошћу и желим да подијелим са вама, поручио је Љумовић, отварајући изложбу.

Аутор изложбе Горан Вукчевић

Сам аутор, академски сликар-керамичар Горан Вукчевић обратио се присутним да погледају и дају своје мишљење о радовима уз констатацију да му је драго што је Божидар Радановић прихватио да радови буду дио изложбе.

Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови је покровитељ, ове изложбе, коју је у Градској галерији могуће погледати радним данима и суботом од 08:00 до 19:00 часова, до првог септембра.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here