ТРГОВЦИ ТРАЖЕ УКИДАЊЕ НЕРАДНЕ НЕДЈЕЉЕ

Одбор удружења трговине Привредне коморе Црне Горе, затражио је укидање члана 35а Закона о унутрашњој трговини, односно нерадне недјеље. Од ресорног министарства тражимо да се у циљу очувања радних мјеста, повећања промета, привредне активности, економског раста, санирања посљедица економске кризе и припреме туристичке сезоне укине члан 35а Закона о унутрашњој трговини и омогући рад трговцима недјељом – саопштили су трговци, захтијевајући и да се Уставни суд изјасни о прије више од 18 мјесеци поднијетој Иницијативи за оцјену уставности поменутог члана.

Уколико не постоји спремност државних органа да се члан 35а укине, трговци су предложили компромисно рјешење – да се омогући да 26 недеља у години буде радно, током љетње и зимске туристичке сезоне, око новогодишњих празника и распуста. Алтернативно, потребно је омогућити привредним субјектима из сектора трговине рад недељом у једној смјени на нивоу читаве године или макар током љетње сезоне.

Неопходно је хитно формирати радну групу која би формулисала коначан предлог рјешења и у директној комуникацији образложила предлог ресорном Министарству. Одбор је усвојио Извјештај о раду и Информацију о пословању сектора трговине у 2020. години, те допунио Одлуку о образовању Групације за трговину некретнинама.

Остварени промет у трговини на мало у текућим цијенама износио је 1.253,3 мил. еура у 2020. години и мањи за 16,8% у односу на 2019. годину када је износио 1.507,1 мил. еура. Сектор трговине биљежи значајан пад броја запослених, у овом сектору је у просјеку било запослено 34.922 радника што је пад од 12,3% или око 5.000 радника мање у односу на 2019. годину када је запошљавао у просјеку 39.834 радника.

Такође, евидентан је пад робне размјене за 18,1% у поређењу са 2019. годином.

Одбор, чију је сједницу водио предсједник Јован Лекић, размотрио је утицај пандемије на сектор трговине, уз осврт на актуелне епидемиолошке мјере и економске мјере подршке Владе.Здравље је приоритет али га не треба одвајати од економије, јер су они блиско повезани. Залажемо се за стриктно поштовање мјера против пандемије ковид-19 не бисмо ли заштитили и економију и здравље – казао је Лекић.

Трговци међутим траже да мјере које прописује држава буду много прецизније, јер се сада, оцјењују, могу тумачити на више начина. Неопходна је квалитетнија комуникација са ресорним министарствима како би се уважили захтјеви привредника. С тим у вези, иницирано је поновно формирање Оперативног штаба за подршку привреди, у циљу бржег и ефикаснијег дјеловања против посљедица пандемије.

Анализирајући мјере подршке привреди, трговци су указали да субвенције за ново запошљавање, уз услов да се радници примају на неодређено вријеме без неопходног пробног рада – нијесу квалитетно рјешење.

Примједбе су имали и на критеријуме за одређивање које су дјелатности угрожене, а што је предуслов за добијање државне помоћи. Трговци сматрају да пад промета већи од 50 одсто у појединим шифрама дјелатности није добро мјерило, јер у оквиру истих шифри дјелују и мале и велике компаније које остварују различите висине промета.

  • Влада треба да прошири листу угрожених дјелатности и изађе са сетом нових мјера подршке привреди с обзиром на то да се ситуација додатно усложњава – закључено је на сједници.

Према ријечима потпредсједнице Нине Дракић, Привредна комора је већ затражила од Министарства економског развоја да се прошири листа угрожених дјелатности, те да се мјере у једном дијелу ревидирају.

Трговци су упознати да је дан раније одржан састанак њихових и представника Министарства здравља и Института за јавно здравље о утицају мјера за борбу против ковида-19 на пословање привредника. Закључак са овог састанка је да приликом дефинисања нових епидемиолошких мјера привредници морају бити директно укључени.

На сједници је представник малих прехрамбених трговинских објеката упознао чланове Одбора са изазовима у пословању са којима се суочавају и намјери удруживања, у циљу боље сарадње са државним институцијама и њиховом бољем доприносу амбијенту у којем послују. Одбор је предложио да се размотри могућност да неко од њихових представника буде члан ОУ трговине.

Директор Центра за стручно образовање Душко Рајковић презентовао је Одбору Анализу дуалног образовања за период 2017-2020. године, а директор Сектора за образовање и квалитет Привредне коморе др Младен Перазић пројекат Регионални фонд за изазове.

Чланови Одбора су позвани да предложе кандидате за лауреате Награде Привредне коморе Црне Горе које се додјељују за успјешно пословање, иновативност, друштвену одговорност и унапређење менаџмента

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here