У ЦГ ДО САДА ВАКЦИНИСАНО 3.062 ОСОБА

У Црној Гори су до сада против коронавируса вакцинисане 3.062 особа, односно 0,5 одсто становништва, објављено је на сајту covidodgovor.me.

Вакцинација против коронавируса у Црној Гори је почела 20. фебруара, а прва особа која је примила руску вакцину, произвођача Спутњик, је корисник Дома за старе у Рисну.

Прве дозе вакцина против Ковид-19 у Црну Гору су стигле средином фебруара, када је на подгоричком аеродрому делегација Владе дочекала контигент од двије хиљаде доза вакцина Спутњик В, које је Србија донирала Црној Гори.

Након тога у Црну Гору је стигло пет хиљада доза вакцине Спутњик В из Русије, а потом још 30 хиљада доза кинеске вакцине Синофарм.

У недјељу је у Црну Гору стигла друга пошиљка од још пет хиљада руских Спутњик В вакцина, од укупно 50 хиљада уговорених доза тог произвођача.

Данас је стигао други контингент од двије хиљаде доза вакцина Спутњик В, из донације Србије.

Како је саопштено из Владе, Црна Гора ради на проширивању уговора за још 200 хиљада руских вакцина.

Наводи се да су у току преговори за куповину још 201.200 доза Синофарм вакцина.

„Ове седмице се очекује информација о термину испоруке прве туре од укупно 84 хиљаде вакцина Астра Зенеке које Црна Гора очекује у оквиру КОВАКС програма“, казали су из Владе.

Они су подсјетили да су у току и преговори са компанијом Пфизер/Бионтецх о набавци 150 хиљада доза вакцина.

Како су навели, поред тих преговора, Европска унија је, у партнерству са Свјетском здравственом организацијом, покренула регионални пројекат за подршку вакцинацији становништва земаља Западног Балкана.

Из Владе су казали да су, у сарадњи са Министарством вањских послова и амбасадом Аустрије у Црној Гори, дошли до сазнања да ће Аустрија координисати снабдијевање земаља Западног Балкана вакцинама у оквиру тог механизма.

„За ову сврху су, према нашим сазнањима, опредијељене вакцине произвођача „Фајзер“ , додаје се у саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here