Завршени Дани музике – фестивал одолио искушењима

Концертом Новљанина, пијанисте Бориса Краљевића и чланова Дубровачког квартета, завршен је 39. Међународни фестивал умјетничке музике Дани музике. Судећи по првим утисцима након осам фестивалских вечери, овогодишње издање побрало је симпатије и публике и умјетника који су били учесници.

Весна Самарџић потпредсједница Општине Херцег Нови

Захвалност учесницима и вјерној публици, али и онима који су пружили руку сарадње и били дио 39. Дана музике, исказала је потпредсједница Општине Херцег Нови Весна Самарџић.

– Закључујемо ово издање Дана музике, а већ од овог тренутка окренути смо ка наредној години у којој нас очекује 40. издање фестивала. Вјерујем да ће у јубиларној години организатори додатно учврстити позицију Дана музике као манифестације која његује добар укус и промовише озбиљну музику, а да ће у исто вријеме публици понудити освјежења која ће наговијестити смјер кретања и развој фестивала током наредних година. Дани музике су традиционално, на сјајан начин отворили богато херцегновско културно љето, казала је потпредсједница Самарџић.

Слободан Бегић -Дубровачки квартет

Умјетници Дубровачког гудачког квартета нису први пут на позорници у Херцег Новом, али им сваког пута прија топли пријем публике када чују њихово умјетничко извођење, казао је за РТХН Слободан Бегић.

– Веома сам задовољан. Било је јако угодно свирати, заиста нам је било задовољство. Публика је била сјајна и имали смо топао пријем нашег умјетничког остварења.

Фестивали умјетничке музике су једини прави догађаји које треба његовати, сматра Бегић.

– Фестивали су окосница око којег би требало остало да се креће, да се то промовише код младих кадрова, да се размјењују искуства. Љето је вријеме када их је највише, а представљају једине праве догађаје које треба његовати и њихов опстанак и развој не би уопште требао бити упитан. Сваки фестивал има одлику града у којем се одржава и постоји, тако је широм свијета. Зато их је потребно подржавати да би опстали.

Како је казао, Дани музике су догађај у којем сви учесници уживају, а Херцег Нови мјесто у којем би опет радо наступили. Подсјетио је да је актуелна идеја о сарадњу новске и дубровачке музичке школе, те да би од јесени и сарадња могла бити остварена и организован заједнички концерт ученика двије школе.

Борис Краљевић умјетнички директор фестивала

Звијезде завршног концерта били су чланови Дубровачког гудачког квартета, коментарише умјетнички директора фестивала, маестро Борис Краљевић.

– Драго ми је што је концерт заинтересовао нашу иначе бројну и вјерну фестивалску публику. Осјетио сам много добрих, позитивних и топлих вибрација публике. Одлично сам сарађивао са колегама из квартета током концерта. Оно друго мишљење – реакција публике, била је инспиративна и надам се да сви дијеле моје мишљење.

Борис Краљевић и Дубровачки квартет

Фестивал је одолио искушењима које је донио претходни период, живио онлајн а потом се прошле године тријумфално вратио на прелијепе новске сцене што је публика жељно ишчекивала. Премда је све вријеме био темељ фестивала, тек након двије и по године уживо је музицирао у свом родном граду.

– Овог пута смо се вратили у пуном, традиционалном формату. Током десет дана одржано је осам фестивалских вечери, а избор умјетника и репертоара се свидио публици, судећи по реакцијама. Херцег Нови је град којег није тешко вољети, умјетници који су наступали радо се враћају јер воле овај фестивал и овај град. То искуство нам је драгоцјено и даје подстрек за наредне лијепе програме, казао је професор Краљевић.

Припреме за јубиларни 40. фестивал су већ у току, казао је Краљевић, те истакао да ће важност великог јубилеја сасвим сигурно препознати генерални покровитељ Општина Херцег Нови али се нада да ће то урадити и Министарство културе.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here