Заједнички концерт Градске музике и Музичке школе

Фото: Валентина Кулиновић

Свјетки дан музике – 21. јун Музичка школа и Градска музика Херцег Нови обиљежиће заједничким концертом у Павиљону, вечерас у 19 сати. Наступиће ђаци у професори у соло тачкама, као и лимени оркестар најстаријег музичког друштва у нашем граду.

Домаћин и организатор је Градска музика, а према ријечима капелнице, Валентине Кулиновић заједнички интерес обје организације је да дјеца упознају и заволе музичке инструменте.

Капелница Градске музике Херцег НОви, Валентина Кулиновић

– Како бисмо ишли ка једном вишем циљу, а то је да једнога дана у нашем граду можемо чути тај симфонијски звук, односно да удружимо гудаче и дуваче из музичке школе и нас, као оркестар у чијем саставу сер налазе друвачки, како лимени тако и дрвени и удараљке – прича она.

На репертоару ће бити композиције Телемана, Вивалдија, Каливода, Астора Пјацоле, а капелница Кулиновић издваја шкотску традиционалну композицију за двије виолине.

– Репертоар је заиста широк, обухвата више епоха и на њему је за свакога по нешто. Што се тиче Градске музике, у том репертоарском смислу опредјелили смо се за композицију Алексе Бачића „Пјевај, Босно“, коју смо увјежбали са колегиницама Јеледном и Антом Поповић на виолинама. Са њима смо већ сарађивали 2017. и 2018. године – казала је она.

Од наредне школске године, према договору са директорицом, Нивес Ненадовић ученици Музичке школе једном мјесечно наступаће у Павиљону Градске музике, открива Кулиновић.

Директорица Музичке школе, Нивес Ненадовић наводи да је заједнички концерт двије музичке организације у Херцег Новом логична је сарадња.

Директиорица Музичке школе Херцег Нови, Нивес Ненадовић

– Прво ће наступити наши ученици са соло тачкама. Имамо хармонику, виолончело, гитару и виолину, а затим и ансамбл виолина. Послије тога ће наступити наше професорице Јелена и Анита и Градска музика заједно са њима – казала је она.

Најпопуларнији инструменти код ђака годинама су клавир и гитара, али у Музичкој школи радиће на популаризацији других одсјека.

– виолина се полако пробија, доста дјеце на пријемном изразило је жељу да свира тај инструмент. У наредном периоду треба више да промовишемо те друге одсјеке, јер се многа дјеца нису ни сусретала са тим инструментима и кад би чули флауту, клариниет или виолончело, можда би се одлучили за тај инструмент – наводи Ненадовић.

Она открива да је ове године велико интересовање малишана за похађање наставе у Музичкој школи. До сада је уписано преко 60 ђака. Доста људи појавило се након уписног рока, па ће за њих упис бити поновљен у сепрембру.

Свјетски дан музике први пут је обиљежен у Паризу 1982. године под називом „Фестивал музике“, а од тада обиљежавању овог датума придружило се преко стотину земаља, а међу њима и Црна Гора.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here