Пред осмо „Буђење љета“ стигла међународна награда EFFORTSA

Награда „European Fortress Summer“ Међународне организације „EFFORTS“ стигла је ЈУК Херцег фест у правом тренутку, пред почетак осме манифестације „Буђење љета“. Баш ова светковина била је пресудна да међу 10 градова, Херцег Нови добије награду за културне манифестације и фестивале који живе на новским тврђавама. Љето ће ујутро са тврђаве Форте маре будити Ивана Петерс и Негатив.

Награда је дуго путовала, али је стигла у право вријеме, казала је Гордана Поробић Крцуновић, директорица ЈУК Херцег фест, на прес конференцији.

– Награду је заслужно добио тим ЈУК Херцег фест за тимски рад и сјајну синергију која влада у овој установи. Дизајн награде је инспирисан математичким облицима – полигонима, петоугловима и шестоугловима који су распоређени асиметрично али формирају круг који симболизује јединство и синергију свих око 200 чланица ЕФОРТС-а, казала је Поробић Крцуновић.

Фото: Награда „European Fortress Summer“

Манифестација „Буђење љета“ најављује сва културна дешавања која слиједе на новским тврђавама и бројним отвореним сценама у Херцег Новом.

 – Позивам све Новљанке и Новљане, као и госте који бораве у нашем граду да поране и прије изласка сунца посјете Форте маре јер ће имати прилику да доживе свитање првог љетњег јутра, уживају у погледу који се пружа са тврђаве и у сјајном репертоару групе Негатив, казала је Поробић Крцуновић.

Туристичка организација ХН је са поносом дио овакве али и других културних манифестација које ће објединити туристичку понуду кроз културну политику града, казао је директор ТО ХН Ђорђе Станојловић.

– Култура и туризам су нераскидива повезница, симбиоза која је неизоставна у креирању туристичког производа. Ивана и група Негатив су наши стари сарадници и ово је само наставак добре сарадње. Сигуран сам да ће на велелепној сцени тврђаве Форте Маре уживати  и у великом стилу најавити сезону. Херцег Нови је велика отворена сцена са огромним бројем знаменитих мјеста од историјског значаја који ће у многоме учинити да наш град  буде „моденска дестинација-мјесто за бити“ и у наредном периоду, казао је Станојловић и додао да очекује квалитетно љето са којим ћемо се поносити и поставити Херцег Нови као центар Медитерана и регије. 

Част што ће заједно са Новљанима и гостима дочекати прве зраке Сунца и отворити културно љето, исказала је Ивана Петерс, пјевачица групе Негатив. 

– Изузетно је занимљиво искуство и за нас музичаре који иначе не свирамо у то вријеме, да видимо какве су наше снаге, да ли можемо да се разбудимо и будемо добри. Мени је ово врло занимљиво искуство, казала је Петерс и истакла да су са њима стигла и два музичара – пијаниста Драган Ћалин и перкусиониста Реља Свилар.

-То ће бити Негатив у неком обојеном руху, другачији, можда мало питкији, мешки за шире масе и романтичнији, казала је Петерс.

– Ово је најинтересантнији амбијент у којем смо у дводеценијској каријери имали  прилику да свирамо. Велика је част и одговорност, јер кажу „ако се по јутру дан познаје“ како будемо свирали такво ћете љето имати. Зато имамо велику одговорност, казао је Милен Златановић, басиста Негатива. 

Подсјећамо, програм Буђење љета почиње у 4:45 на тврђави Форте маре.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here