Дјечијом пјесмом ујединили регион, ширили радост и љубав

„Поред мора, пјевати се мора“ мото је и назив Првог међународног фестивала дјечијих хорова који је синоћ одржан у Херцег Новом. Сцена Дворане Парк била је испуњена малишанима који су вече учинили посебним својим гласовима, енергијом, креативношћу и искреном љубаљу коју само дјеца могу пружити.

Уз одличне домаћине, новске „Цвркутиће“, наступили су дјечији хорови ,,Звјездице“ из Подгорице, затим из Основне школе ,,Милија Никчевић“ из Никшића, ,,Бубамарац“ из Требиња, ,,Шарени вокали“ из Сомбора, ,,Вивак“ из Сремске Митровице и хор Дечијег културног центра Београд.

Херцег Нови сте учинили епицентром дјечије пјесме и осмјеха, казала је секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало пожељевши добродошлицу учесницима.

– Жеља нам је била да организујемо манифестацију која ће на најљепши начин афирмисати дјечије стваралаштво, као и да културну понуду Херцег Новог обогатимо фестивалом за најмлађе.  Преко 200 учесника на првом издању и велики број заинтересованих да чују пјесму дјечијих хорова представљају најбољу потврду да смо у томе и успјели. Сусрет „Поред мора, пјевати се мора“ осмислили смо полазећи од тога да су креативност и стваралаштво важан дио укупног развоја дјетета, а да умјетност има изузетну васпитну моћ.

Како је казала, пружајући дјеци прилику да упознају и искажу своје могућности, додатно ће бити подстакнуто њихово стваралачко изражавање, али и помоћи да спознају како се кроз културу, комуникацију и креативно дјеловање оплемењују емоције и шире видици.

– Ова манифестација представља наставак активности на афирмацији Херцег Новог као града по мјери дјетета и дестинације за породични одмор. Важно је да додам и то да је назив фестивала, као и химна коју је снимио хор „Цвркутићи“, омаж Петру Краљевићу, херцегновском мултиинструменталисти, композитору и текстописцу. Како је сам Петар рекао за ову пјесму, она је писана за младе нараштаје, али ни старијима не би била сувишна као лекција, и музичка и етичка – баш као и овај фестивал, казала је Замбелић Пиштало и изразила насу да ће сусрет дјечијих хорова постати традиционалан јер – поред мора, пјевати се мора.

Овај фестивал имао је посебну ноту хуманости и емоције, јер као и свака велика манифестација, има своју  химну, која  је настала инспирацијом пјесме ,,Химна приморска“ коју је написао Новљанин Петар Пецо Краљевић. Музички аранжман потписује професор Ђуро Познановић, снимање и продукцију професор Стеван Томашевић, а музички ментор је Лидија Ивановић.

Петров дугогодишњи пријатељ и кум Данијел Прашчевић, казао је да када би „постојало краљевство музике, Краљевић би у њему сигурно био краљ“.

– Да је којим случајем гитара могла да бира, вјерујем да би изабрала Петра. Да је којим случајем смијех могао да лијечи, Петар би био исцјелитељ.. Али, у стварном свијету, суженом између трепавица, Петар није био човјек којег је тај свијет разумио. Надамо се да ће га овај свијет у којем је сада боље разумјети него онај са којег је Петар прерано отишао. Када говоримо о Петру, све је била музика и смијех, казао је Прашчевић.

Колико дјеца воле то што раде, видјело се уз сваки тон и ноту која је царовала у Дворани, а свако од учесника представио се са три пјесме. Сви заједно отпјевали су химну фестивала, као и познату пјесмицу Љубивоја Ршумовића „Дјеца су украс свијета“.

Емоције није крила ни Лидија Ивановић, менторка Цвркутића и координаторка организације Фестивала.

– Срце ми је до свемира порасло. Хвала свој дивној дјеци која су град развеселила пјесмом и осмјехом, али и умором који су војнички издржали. Хвала Секретаријату за културу и образовање што је у овом спектаклу препознао нешто племенито. Овим ћемо научити сви да бити добар заиста није лоше, само га треба препознати и његовати, казала је Ивановић.

Седам дјечијих хорова из различитих крајева срело се у Херцег Новом, што је изузетно, казала је Ана Клепић, диригент хора „Звјездице“ из Подгорице.

– Сви смо срећни и задовољни након наступа. Размјенили смо утиске и искуства и надам се да ће ово дружење и сарадња да се наставе. Одабрали смо три наше најизвођеније и најпознатије композиције а то су Карта свијета, Качамак и Дјеца имају право. Самим тим што је Херцег Нови организовао овакву манифестацију, показао је да је препознао значај и вриједност. Отворили сте нам врата за дуже вријеме и надам се да ће овакав фестивал постати традиција, казала је Клепић.

Невена Ивановић, диригент хора Дјечијег културног центра Београд, каже да из Херцег Новог носе предивне утиске.

– Дан је био толико испуњен да ћемо га се сигурно дуго сјећати, почев од крстарења које смо имали током пријеподнева до овог концерта. Једно од највећих задовољстава нам је било заједничко пјевање на почетку и на крају концерта, када су сви хорови отпјевали химну фестивала и дјечију химну „Дјеца су украс свијета“. Утисци су предивни, све је божанствено. За концерт смо направили посебан одабир, јер наш репертоар обухвата више жанрова од духовне, народне до популарне музике. Овог пута смо отпјевали једну дјечију, једну мало озбиљнију и сплет пјесама Дарка Краљића, тако да је било и за млађу и за старију публику. Као што фестивал каже Поред мора, пјевати се мора, тако се опет морамо видјети и заједно пјевати, казала је Ивановић.

Захвалност домаћинима Цвркутићима и Лидији упутила је и диригент хора „Вивак“ из Сремске Митровице, Тамара Пајкановић.

– Сви смо узбуђени и задовољни, дјеци је било лијепо и пријатно међу сјајним другарима и изузетним хоровима. Хвала нашој Лидији што нас је позвала и граду Херцег Новом који је препознао овакав фестивал. Волим увијек да кажем да је Херцег Нови град у који када једном дођеш, радо му се опет вратиш. Волимо вас пуно и врло радо бисмо опет дошли код вас, казала је Пајкановић.

Дјечији хор Бубамарац из Требиња имао је у својим редовима и солисту који је тек навршио четири године, а који је побрао све симпатије публике. На самом уласку поздрављени су овацијама као најмлађи јер у хору пјевају дјеца од три до девет годин, казао је диригент Милисав Сукоњица.

– Наградили су нас громогласним аплаузом и на уласку и током наступа и када смо силазили са сцене. Вјероватно смо били симпатични и због тога што смо најмлађи, а посебно наш солиста Филип који је четворогодишњак и најмлађи учесник фестивала. Он нам се придружио од старта, а хор је такође млад јер радимо тек осам мјесеци. Овакви фестивали нас све инспиришу и охрабрују, посебно ако имамо у виду период који је за нама када се није или се отежано радило када је у питању хорско пјевање. Зато су нам овакви фестивали преко потребни, а ми смо одушевљени позивом да учествујемо, услови су били такви да је било немогуће рећи не и нисмо погријешили. Бока је прелијепа, Херцег Нови нам је близу и у њега можемо доћи сваки дан, а посебно када је овако диван повод, тако да ниједног тренутка нисмо размишљали да ли ћемо доћи, казао Сукоњица.

Организатори фестивала су Секретаријат за културу и образовање Општине Херцег Нови уз подршку градске Туристичке организације Херцег Нови и бројних пријатеља и партнера, док је за сценографију био задужен Иван Пеулић, а за техничку подршку Акустика Цицак.

У граду скала, мимозе и фестивала, можда се управо „родио“ још један који ће и у наредним годинама окупљати малишане и прерасти у традицију, јер како поручише на крају – Херцег Нови то заслужује!

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here