U planu izgradnja novog distributivnog cjevovoda u Bijeloj

Фото: Водовод и канализација ХН

Vodovod i kanalizacija Herceg Novi zaoočinje izgradnju novog distributivnog cjevovoda u Bijeloj kako bi smanjili gubitke na mreži i obezbijedili bolje vodosnabdijevanje  visočijih zona Bijele i Kamenara. Biće građena tri kraka, radovi će koštati 37 000 eura, a radnici jedinice za održavanje vodovodne mreže će radove završiti za 15 dana.

Isoitivanja mreže i otklanjanje oroousta rezultiralo je vraćanjem 20 do 30 litara vode u sekundi u sistem, ali rezultati nisu zadovoljavajući zbog lošeg stanja cjevovoda.

– Kako smo u 2021. godini imali najviše problema u distribuciji vode ka potrošačima na području Kamenara i visočijih zona u Bijeloj, naša pažnja je bila u najvećoj mjeri usmjerena na rješavanje problema u ovom dijelu naše Opštine. Inicijative su se odnosile na sanaciju glavnog distrubitivnog čeličnog cjevovoda DN 500mm, rekonstrukciju dijela vodovodne mreže u Bijeloj dužine 400m, kao i planiranje i pronalaženje lokacije za izgradnju rezervoara  u  Kamenarima  (u  Jošici). Pošto se radi o sanacionim radovima na ovom čeličnom cjevovodu u dužini od nešto više od kilometra i iziskuje velika novčana ulaganja koja se mjere stotinama hiljada evra, a koja za sada nisu obezbijeđena, „Vodovod“ je pronašao alternativno tehničko rješenje u izgradnji novog distrubitivnog cijevovoda PEHD DN 200mm, koji će služiti za snabdijevanje potrošača istočnog dijela Bijele i Kamenara.

Trasa novog vodovodnog distrubitivnog sistema je podijeljena u tri kraka.

– ’’Krak 1’’ u dužini oko 35m odnosi se na izgradnju novog cjevovoda PEHD DN 200mm, njegovo spajanje sa ’’zdravim’’ dijelom čeličnog cjevovoda DN 500 mm na poziciji postojećeg muljnog ispusta kod ’’Coninga’’ i njegovo priključenje  na  ’’Ductile’’ DN  200 mm cjevovod. Dio trase prolazi kroz već postojeći propust u

magistralnom pojasu a drugi dio se polaže u rovu dubine 80 cm u sloju pijeska d=10cm.

’’Krak 2’’ je dužine oko 300m odnosi se na korišćenje relativno novog već postojećeg ’’Ductile’’ DN 200 mm cjevovoda, čija je trasa na potezu: od zgrada kod Pošte do glavne kapije nekadašnjeg ’’Brodogradilišta’’.

’’Krak 3’’ u dužini oko 400 m, izgradnja novog dijela cjevovoda od glavne kapije nekadašnjeg ’’Brodogradilišta’’ do potoka Pijavica, tačnije do postojećeg šahta sa vazdušnim ventilom na čeličnom cjevovodu DN 500mm.Trasa dijela cjevovoda je u trupu lokalne saobraćajnice, zatim vodi dijelom korita potoka Pijavica i na kraju dijelom zelene površine uz magistralni pojas. Cijev se polaže u rovu dubine 80 cm u sloju pijeska debljine d=10 cm.

Kako objašnjavaju iz Vodovoda, sve radove na izgradnji ovog cjevovoda izvela bi operativa radna jedinica „Održavanja vodovodne mreže’’, a u skladu sa tehničkim normativima koji se odnose na gradnju ovakvog hidro-građevinskog objekta. Procijenjena vrijednost investicije iznosi 37000 eura. Prema dinamičkom planu radovi će trajati dvije nedjelje (14 dana).

– Ovo je u trenutnom sagledavanju problema najoptimalnije i najbolje rješenje za normalno i redovno vodosnabdijevanje potrošača. Izgradnja ovog cjevovoda je dio plana koji sprovodi DOO ’’Vodovod i kanalizacija’’ vezano za smanjenje gubitaka na vodovodnoj mreži i praktično su  priprema za  ovu turističku sezonu. Rasterećenje potrošnje sa rezervoara ’’Bijela’’ sa kojeg se sada snabdijevaju potrošači Bijele i Kamenara. Zatim, ujednačavanje pritisaka u sistemu, što ima za posljedicu manji broj kvarova na vodovodnoj mreži (optimalan pritisak 5,5 bara). Postigli bismo nesmetanu distribuciju vode prema potrošačima dijela Bijele i Kamenara u slučaju kvara na jednom dijelu mreže, kao i redovno i nesmetano vodosnabdijevanje potrošača Kamenara sa rezervoara ’’Zmijice’’ – Zelenika, kao i stavljanje u funkciju ’’zdravog’’ dijela čeličnog cjevovoda u cilju distribucije vode ka potrošačima.

Iz Vodovoda upućuju izvinjenje mještanima Bijele i mole za razumjevanje.

– Radovi će uključivati kopanje ulica, stvaranje buke i prašine. Nadamo se da će imati razumijevanja, kao i uvijek do sada, jer ćemo ovim radovima omogućiti bolju distribuciju vode za istočni dio Bijele i Kamenare, tokom ljeta.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here