СИНХРОНИЗАЦИЈА ЛОКАЛНОГ И ДРЖАВНОГ НИВОА НА СУЗБИЈАЊУ ВРШЊАЧКОГ НАСИЉА

Министарство просвјете, науке, културе и спорта образовало је Радну групу за праћење појаве вршњачког насиља и вандализма у школама, са задатком непрекидне анализе података о појавама које препознаје програм за сузбијање насиља и вандализма у васпитно-образовним установама.

Како је саопштено из локалне управе, Општина Херцег Нови и секретарка за културу и образовање Ана Замбелић Пиштало поздрављају активности министарке Весне Братић и министарства на чијем је челу, узимајући у обзир да је Херцег Нови једина општина у Црној Гори која има усвојен Локални акциони план (ЛАП) за превенцију и борбу против вршњачког насиља.

Очување интегритета личности ученика и успостављање безбједног школског окружења неки су од кључних приоритета новог Министарства, а то предвиђа и Локални акциони план Општине Херцег Нови, уз смјернице како адекватним превентивним активностима и онима у области интервенције креирати амбијент у којем препознавањем, заустављањем и спријечавањем насиља пружамо дјеци помоћ и подршку у савладавању посљедица насиља и охрабримо их да пријављују сваки случај који примјете у својој околини.

ЛАП за превенцију и борбу против вршњачког насиља Општине Херцег Нови има више стратешких цељева, међу којима су унапријеђење ангажованости постојећих ресурса у васпитно-образовним установама на превенцији насиља и стварању безбједног и подстицајног окружења, јачање сарадње свих кључних носилаца превенције вршњачког насиља и дјеловања у случају његове појаве, као унапријеђење информисаности и повећање осјетљивости дјеце, родитеља, наставника и осталих актера за препознавање вршњачког насиља и реаговања у случајевима насиља.

Замбелић Пиштало напомиње да је реализација активности превиђених акционим планом одложена због епидемије и режима онлајн наставе, али да ће примјена програмских задатака бити настављена када стање у друштву и образовном систему буде нормализовано.

Из локалне управе подсјећају да су у креирању Локалног акционог плана за превенцију и борбу против вршњачког насиља учествовали заинтересовани грађани и представници школских установа, као и НВО Јувентас и Удружење Родитељи. У рад су били укључени и запослени и ученици основних школа „Орјенски батаљон”, „Милан Вуковић” и „Илија Кишић”, средње школе „Иван Горан Ковачић”, представници Дјечијег дома „Младост”, Дом здравља Херцег Нови, Цантар за социјални рад, као и невладине организације Омладински културни центар, Креативна Бока и Нова шанса у Новом.

Линк за Локални акциони план за превенцију и борбу против вршњачког насиља Општине Херцег Нови за период од 2020. до 2022. године:

http://www.hercegnovi.me/downloads/Vrsnjacko%20nasilje.pdf

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here