Посјета свјетских и европских челника потврда ватерполо и пливачког рејтинга

Предсједник ВПСЦГ Ђуро Марић и његови сарадници потпредсједник Ненад Вуканић, директор Радован Милинић, члан УО Милош Мрачевић и селектор Владимир Гојковић били су у Подгорици домаћини предсједнима Свјетске федерације водених спортова (FINA) и Европске федерације водених спортова (LEN) Captain Husain Al Musallam и Антонију Силви. То је први пут да су челни људи ове двије кровне међународне институције посјетили Црну Гору.

-Препознати смо као ватерполо нација. Иако смо мала земља имамо дугу традицију. Ове године обиљежавамо 100 година пливачког и ватерполо спорта и 75 година Савеза, па долазак челних људи ФИНА и ЛЕН, представљају огромну част за нас и наш савез. Имамо неколико идеја како ватерполо подићи на виши ниво и вјерујем да ћемо направити помак за вријеме мандата Хусеина, јер слушајући га на конгресу у Дохи, осјетио сам велику жељу да ватерполо постане још бољи. Такође, посљедњих годину дана, од када је дошло ново руководство, покушавамо и да пливање подигнемо на виши ниво, и у томе је постигнут значајан помак“, казао је Марић.

Captain Husain Al Musallam је истакао да му је задовољство што је посјетио Црну Гору, која је једна од водећих репрезентација у свјетском ватерполу.

-Дошао сам у земљу ватерпола. Ја нијесам особа из ватерпола, али ми треба ваша помоћ са идејама, како да проширимо ватерполо базу и да га подигнемо на још већи ниво. Морамо радити заједно на промјени календара и усклађености између ФИНА и ЛЕН и ако у томе успијемо, а сигуран сам да хоћемо, пред ватерполом је свијетла будућност“-поручио је први човјек ФИНЕ.

Ријечи захвалности својим домаћинима упутио је и предсједник ЛЕН Антонио Силва нагласивши да посебну захвалност дугујемо Милошу Мрачевићу, који је у нашем главном бироу и особа задужена за развој ватерпола у новим срединама.

-Након дуго година, напокон имамо добру сарадњу са ФИНА, што је јако важно. Морамо одмах да кренемо са промоцијом ватерпола у земљама у којима није развијен“.

Састанку су присуствовали и потпредсједник ЛЕН Јосип Варводић и Ентони Ервин, који је са 35 година постао најстарији олимпијски шампион у пливању, а злато на ОИ у Рију дошло је 16 година пошто је у Сиднеју тријумфовао у истој дисциплини.

Високе званичнике ФИНА и ЛЕН угостили су и предсједник Црногорског олимпијског комитета Душан Симоновић и генерални секретар Игор Вушуровић, као и директор Управе за спорт и младе Марко Беговић.

-Велика је част што смо имали прилику да угостимо челне људе из свијета водених спортова, поготово што је ватерполо наш најтрофејнији спорт. Сигурни смо да ћемо наше ватерполисте гледати и у Паризу, и да ћемо и на ОИ доћи до толико жељене медаље, једине која недостаје у богатој ризници. Сви морамо зајендички радити на развоју и промоцији ватерпола,казао је Симоновић.

Директор Управе за спорт и младе Марко Беговић је истакао да ће у наредном периоду интензивно радити на побољшању услова за рад црногорских спортиста, и на развоју инфраструктуре.
-Посебна ми је част што је Црну Гору посјетило име какво је Ентони Ервин, освајач неколико олимпијских медаља, јер управо је наш фокус на спортистима и да им обезбиједимо што боље услове за рад. Претходних дана смо имали састанке са локалним управама, на тему инфраструктуре и изградње нових спортских објеката, међу њима и базена, и у наредне двије године уложићемо око 25 милиона у ове пројекте“, рекао је после сусрета у Подгорици Марко Беговић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here