Самарџић: Држава да помогне Дневни центар у Херцег Новом као и у осталим општинама

Општина Херцег Нови добила је сагласност главног градског архитекте на идејно рјешење изградње Дневног центра за особе са инвалидитетом старије од 26 година а у току је израда главног пројекта.

По ријечима потпредсједнице Општине Весне Самарџић, средства су опредјељена државним буџетом, а Управа јавних радова ће након тога расписати тендер за извођење радова. Самарџић је истакла да општина настоји да отвара нове сервисе подршке али и да се суочава са тренутним проблемом финансирања постојећег Дневног центра.

Весна Самарџић, потпредсједница ОХН

-Са једне стране имамо у перспективи отварање новог сервиса а са друге стране имамо постојећи Дневни центар који врло тешко функционише без потребних средства. Нису све општине у истој позицији и држава се не односи према свим општинама као према нама. У октобру ће ступити на снагу измјене и допуне Закона о социјалној и дјечјој заштити који смо такође успјели да добијемо два амандмана на иницијативу ОХН, јер смо увидјели да родитељи дјеце требају да буду ослобођени плаћања, а са друге стране оно што је врло битно, а што није било законско рјешење да држава треба свим општинама да обезбиједи финансирање а не само оним слабијег материјалног стања, казала је Самарџић.

Центар за социјални рад је јуче упутио захтјев Министарству, а из Кабинета предсједника општине ће такође упутити захтјев за једнократну помоћ у износу који ће покрити период до примјене Закона.

-Ово свима треба да нам скрене пажњу на нове сервисе који ће се отварати у ХН и начин финансирања тих нових сервиса. Овај сервис је веома скуп и упитно је како ћемо излазити у сусрет када је ријеч о осталим сервисима а има потребе за њима, сервис 26+ и за можда неко становање уз подршку, помоћ у кући, а које ми нећемо моћи сервисирати из сопствених средстава. Упутићемо захтјев држави као што се финансирају остале општине да нађу начин да помогну рад нашег Дневног центра, казала је потпредсједница Општине.

Директорица Дневног центра Драгица Косић је приликом расправе о извјештају о раду ДЦ за 2021. казала да је иза њих веома тешка али успјешна година, јер су се корисници и запослени преселили у нови објекат у Суторини а паралелно је рађено на пројекту за који је ДЦ добио око 60 000 еура.

Драгица Косић, директорица Дневног центра


-Од тог новца купљено је возило за превоз корисника, обезбједили смо да пола године ради тим стручњака са дјецом и родитељима, али да добијемо све лиценце које су нам потребне. Организован је камп, што је једно предивно искуство за кориснике и реализовали смо нови програм за услуге савјетовања, казала је Косић.

Дневни центар се тренутно суочава са проблемом да четири мјесеца не добија средства за финансирање корисника које уплаћује Министарство. То треба на неки начин да се превазиђе – казала је Косић.

Драгана Станишић, одборница Новске листе

Одборница Драгана Станишић је предложила да се упути апел ресорном министарству да изнађе начин за суфинансирање рада Дневног центра до почетка примјене усвојених амандмана по основу Закона о социјалној и дјечјој заштити који ће се примјењивати од 1. 10. 2022. године. То значи да се премости овај период од децембра прошле године до октобра ове.

Одборници су усвојили предлог одборнице Станишић, а затим усвојили информацију о раду Црвеног крста ХН за 2021.

Одборници Новске листе напустили скупштинско засиједање

Током гласања о Предлогу рјешења о давању сагласности на Одлуку одбора директора ДОО „Чистоћа“ о избору извршног директора, одборници Новске листе а потом и ДПС су напустили сједницу, након чега је дата пауза због недостатка кворума.

Клуб одборника Новске листе напустио је сједницу, јер сматрају, како је за РТХН казао одборник Јован Суботић, да Скупштина нема ингеренцију да поставља руководиоце јавних предузећа.

– Од 2018. године овај парламент није донио сагласност за именовање било којег директора  јер закон то не тражи. Другим ријечима, конкурс је био, Управни одбор Чистоће је изабрао свог директора што је легитимно и легитимитет парламента њему није потребан – објашњава Суботић.

Одборници Новске листе, по ријечима Суботића, нису хтјели да учествују у таквим стварима, гдје је на снази „врста политичке акробатике која није неопходна, односно коју закон не тражи“, због чега су се одлучили на тако радикалан потез.

Након што су одборници Новске листе напустили засједање то су урадили и из Европског тима за Херцег Нови.  Одборник ДПС Владимир Косић казао је да се данас чуло да коалиција на власти има стабилну већину у локалном парламенту и да је апсурдно да им они дају кворум.  

Након обезбијеђивања кворума са 18 гласова „за“ дата је сагласност на Одлуку одбора директора „Чистоће“ о избору извршног директора.

Директор Милован Бендераћ захвалио је на повјерењу и поручио да ће свим снагама радити да направи нешто добро за град.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here