ПО ТРИ ГОДИНЕ ЗАТВОРА ЗБОГ ПОКУШАЈА КРИЈУМЧАРЕЊА ВЕЋЕ КОЛИЧИНЕ ОРУЖЈА

Илустрација

Неправоснажном пресудом Основног суда у Херцег Новом од 28. марта, судија Весна Газдић, огласила је кривим  Д. Р. Т. (52) из Њемачке и А. М. (41) са Косова, због кривичног дјела недозвољено држање оружја и експлозивних материја и осудила их на јединствену казну затвора у трајању од по 3 године.

Како је саопштено из Основног суда, уз затворске казне, изречена им је и новчана од по 1.200 €.

Окривљени Д.Р.Т се од децембра 2020. године налази у притвору, који му је одређен након изрицања затворске и новчане казне. Према њему судија Газдић је изрекла и мјеру одузимања наведеног оружје и муниције.

Окривљени су дана 10. децембра 2020. године у Будви, без одговарајуће исправе, неовлашћено држали већу количину ватреног оружја и муниције категорије “Б”, коју је окривљени Д.Р.Т. покушао да пренесе преко међународне границе избјегавајући мјере царинског надзора, у чему му је са умишљајем помогао окривљени А.М.

Они су заједно у аутомобилу, којим је управљао окривљени Д.Р.Т. у импровизованој прегради између задњег сједишта и пртљажног простора, сакрили већу количину ватреног оружја и муниције.

Илегалне предмете пронашли су службеници Станице граничне полиције Херцег Нови и цариници из Царинске испоставе Дебели Бријег, приликом контроле и прегледа возила на граничном прелазу, око 19:20 сати, када је окривљени Д.Р.Т покушао да напусти Црну Гору и пређе у Републику Хрватску.

Приликом образложења пресуде, судија Газдић је навела да чињеница што окривљени Д.Р.Т. раније није осуђиван не представља околност коју би овај суд цијенио као олакшавајућу, имајући у виду количину оружја која је критичне прилике пронађена у његовом аутомобилу. Такође, чињеница што се А.М. налази у бјекству и није саслушан, не утиче на одлуку суда да га огласи кривим, јер је његова кривица утврђена на основу доказа који су изведени на претресу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here