БАНИЋЕВИЋ И АВЕРКА СА САБАДЕЉЕМ ОСВОЈИЛИ КУП ЕВРОПЕ

Ватерполисти шпанског Сабадеља, у којем играју бивши играчи Јадрана Душан Банићевић и Кoнстатин Аверка освојили су Куп Европе на свом пливалишту у предграђу Барселоне, пошто су после двије одигране утакмице у финалу били бољи од италијанског Телимара из Палерма укупним резултатом 18:14.

Италијани су у првом мечу 6. марта славили резултатом 9:7 (2:1, 2:2, 2:2, 3:2). У реваншу, на свом базену, уз огромну подршку навијача, ватерполисти Сабедаља, славили су са 11:5 (1:0, 3:0, 3:4, 4:1). Сабадељ је имао контролу над утакмицом од почетка. На истеку седмог минута повео је преко Константина Аверке, да би до краја првог полувремена разлику увећали Бернат Санахуја, Серхи Кабанац и Лук Бертран, за убедљивих 4:0.

Пробудили су се гости у наставку и преко Андрије Башића и Максвела Ирвинга смањили на 5:3, али је домаћа екипа поново дуплирала предност и ту разлику је одржавала до краја утакмице.

Аверка и Санахуја су били најефикаснији са по три гола, Банићевић je постигао један, а одличан је био и Бернат Карне са три гола. Код Телимара бољи од осталих, био је Давиде Окионе са три гола. док је Ирвинг имао исти учинак код Телимара.

Бивши Јадранаши исписали су нову страницу у историји клуба основаног  1916. године. Наиме, Ватерполо и пливачки клуб Сабадељ је имао много успјеха, али никада у историји није дошао до европског  трофеја.

Репрезетивац Црне Горе Душан Банићевић истиче да је више него поносан на успјех.

– Ово је прва већа медаља за мене у клупском ватерполу. Ово је и за клуб огроман успјех. Одличном одбраном смо зауставили нападаче Телимара и доказали да смо заслужено освојили овај трофеј. До финала елминисали смо мађарски Вашаш, Савону после серије од 36 петераца, па Барселону. Имамо један врхунски млад тим и сада се окрећемо првенству Шпаније, гдје играмо против Барселонете. Они су фаворите али се ни ми нећемо предати – наводи млади ватерполиста.

Ово је први пут још од 2004. године да шпанска екипа тријумфује. Барселона је два пута освајала Куп Европе, односно Трофеј ЛЕН, 1995. и 2004. године.

Банићевић се нада брзом доласку у Подгорицу, на завршни турнир европског дијела Светске ватерполо лиге, гдје треба освојити треће мјесто и у Француској покушати одбранити трофеј освојен у прошлој сезони у Тбилисију.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here