ПОРОДИЦА МАЂАР ОЧЕКУЈЕ ПРАВИЧНУ РЕСТИТУЦИЈУ ХОТЕЛА ПЛАЖА У ЗЕЛЕНИЦИ

Регионална комисија за повраћај имовине недавно је дозволила да се хотел Плажа у Зеленици, први туристички хотел у Црној Гори, односно, јужном Јадрану, дјелимично врати породици Мађар. Пресуда још није правоснажна. Хотел је саграђен 1902. године, био је у власништву породице Мађар, а национализован је 1948. године. Општина Херцег Нови је 1960. је предала хотел Општини Центар Сарајево и од тада је радио као Дјечије одмаралиште. Пресудом Врховног суда 2018. године хотел „Плажа Зеленика“ припао је општини Центар Сарајево али је одбијена укњижба кроз управне спорове и жалбе.

Пуномоћник нашег суграђанина и почасног конзула Мађарске у Црној Гори Ћабе Мађара, адвокат Драган Лепетић, у емисији Новско јутро,  подсјетио је како је текао поступак реституције:  

– Недавно је дошло рјешење Регионалне комисије за реституцију из Бара, којим је дозвољен повраћај имовине, и то дјелимично,  не односи се  на читаву парцелу, није за неке покретне ствари. Морамо сачекати правоснажност пресуде. На нивоу теоријске равни, поступак  је почео 2004.  године, по закону одузетих имовинских права и обештећењу. Док је поступак водила тадашња  првостепена општинска комисија за реституцију и обештећење, два пута је пресуђивала, дозвољавала повраћај имовине,  а Министарство финансија је сваки пут укидало ту одлуку.  До формирања  нове Регионалне комисије у Бару дошло је 2007. године, она  је преузела све предмете о реституцији и обештећењу. Прошле су године а све што је радио првостепени орган је укинуто. Укинуто је и по пресудама Управног суда и по рјешењу министарства финансија и дошло је до промјене другостепене надлежности. Систем је промијењен због промјене владе и ту није  било континуитета. У Црној Гори и свим државама бивше Југославије та реституција је, углавном,  имала политички карактер,  уочи избора доносили су те закони о реституцији, а резултати су врло мали и дан данас остали су неријешени. Паралелно са поступком реституције ишла је тужба општине Центар Сарајево против државе Црне Горе,  тзв. инидикациона тужба. Тај спор је општина Центар изгубила у свим степенима, међутим, Врховни суд је преиначио ту пресуду, у корист општине Центар Сарајево, подсјећа Лепетић.  

Породица Ћаба Мађара  је имала својство умјешача на страни државе Црне Горе.

– Ради се о имовини која је национализована послије Другог свјетског рата,  јер је тај хотел био проглашен за добро општег националног интереса поред осталих некретнина у ЦГ. Општина ХН  и тадашњи народни одбор 1960. године, пренијела су та права на Општину Центар Сарајево. Тај уговор је био доста мањкав. На крају Врховни суд је преиначио одлуку пресуду у корист Центар Сарајево.

 Дошло је до одбијање укњижбе  кроз управне спорове и жалбе, прошло је четири пет, година зато што је пресуда Врховног суда гласила на предају. Била је реиндикациона тужба ради предаје индивидуалне одређене ствари, али није је била публицијанска или паулијанска гдје се утврђивала чиста својина. Ја сам у том спору успио, одбијена је укњижба Општине Центар Сарајево и породица Ћабе Мађара успјела у томе. Ћаба није једини бивши власник, ту су његова сестра и брат, које заступа мој колега Реља Kнежевић адвокат из Подгорице. Углавном је враћена реституцијом сада у првом степену, напомиње Лепетић.

Подсјећамо, да је Лепетић раније прокоментарисао да општина Центар Сарајево нема право да потражује ни имовину, ни новац јер са Општином Херцег Нови је имала само Уговор о коришћењу. Напросто, државна имовина се није могла тада пренијети, зато је и држава Црна Гора укњижена као власник – казао је недавно Мађар наводећи да је последња инстанца суд у Стразбуру.

Хотел Плажа у Зеленици саграђен је 1902. године, по пројекту др Антала Мађара, пензионисаног коњичког официра, поријеклом из Будимпеште. По савјету љекара у овај крај је дошао из здравствених разлога, али како су му често стизале посјете из Мађарске, одлучио је да догради своју приватну вилу у пансион и тиме отпочео до тада, у овом крају нову дјелатност – туризам. Хотел је имао 30 соба са 60 кревета, кухињу, велику свечану салу, све што један савремени хотел треба.

2 COMMENTS

  1. Vrijeme je da se na njegovu 120-godisnjicu ovaj prvi hotel na crnogorskoj obali najzad vrati potomcima familije Madjar koja ga je i izgradila. Bilo bi lijepo da se onda (uz pomoc vlade Madjarske?) rekonstruise sto vjerodostojnije i vrati prvobitnoj namjeni.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here