ЦЕЗАП: ЗАКОНИМА И МЈЕРАМА ОГРАНИЧИТИ РАСТ ЦИЈЕНА

Усвајањем смјерница Уједињених нација 15. марта 1983. године, потрошачка права су подигнута на положај међународног признања и легитимитета, једнако призната од развијених и земаља у развоју.

Обиљежавајући Свјетски дан заштите потрошача, ове године су Потрошачка интернационала и њене чланице као глобално релевантну тему апопстрофирале Фер дигиталне финансијске услуге.

Жељко Томовић из Центра за заштиту потрошача истиче да, осим многих предности онлајн банкарствa,  постоје и разне опасности, те да је неопходна едукација потрошача у тој области.

-Поред бројних бенефита које су потрошачи уочили користећи све више онлајн банкарство током пандемије коронавируса,  ипак постоје одређене опасности на које овом приликом желимо да укажемо. Поред интернет превара, то су опасности које произилазе из недостатка дигиталне и финансијске писмености, гдје је потребно више допринјети едукацији потрошача у том смислу како би могли да буду заиста конкурентнији актери на финансијском тржишту.

И протекле године потрошачи су се највише жалили на проблеме у остваривању права по основу саобразности и гаранције, али је мого примједби и из области јавних услуга, нарочито снабдијевања електричном енергијом.

-Као и претходних година, и то је могу рећи један тред, потрошачи се жале на проблеме у остваривању права по основу саобразности и гаранције код производа, најчешће технике, али и других производа и роба као што су одјећа, обућа и тако даље. Ту посебан проблем заправо представља доказивање да ли сте ви као потрошач допринијели одређеном оштећењу, односно недостатку на производу, или је то пак нешто што постоји, што је одлика самог производа, да он има тај недостатак за који је одговоран трговац.

Потрошачи су се доста жалили и на проблеме у остваривању права из области јавних услуга што се највише односи на снабдијевање електричном енергијом. Поред проблема у доступности, један од најчешћих приговора које готово свакоденевно добијамо од потрошача у том смислу јесте да Електропривреда пренебрегава своју законску обавезу да не смије условљавати снабдијевање електричном енергијом плаћањем дугова који су старији од двије године. Нажалост, таква пракса и даље постоји и ми и овом приликом и на овај дан, као што то радимо константно, упозоравамо да се то не чини, да се једноставно поштује закон, односно конкретко тај члан 41.

Иако су поскупљења условљена кризом и промјенама у глобалној еконимији, у Центру за заштиту потрошача се надају да трговци не злоупотребљавају слободу тржишта, и истичу да држава може наћи механизме да интервенише.

-То је заиста забрињавајући тренд који се нажалост наставља. Међутим, у Црној Гори је слободно формирање цијена, слободно је тржиште и за једну увозно орјентисану економију као што је наша, све те флуктуације на тржишту које су проузроковане разним кризама, попут рата у Украјини или пандемије коронавируса и инфлације на глобалном тржишту, се рефлектују и на наше. Ја се само надам да трговци не злоупотребљавају такве негативне трендове у глобалној економији и да не повећавају цијене више него што би требало, или боље речено – више него што је то оправдано.

Са друге стране апелујем на доносиоце одлука, на Владу и Скупштину, да донесу законе и мјере којима ће се ограничити раст цијена. Када је у питању гориво смањити акцизе, или када су у питању основне животне намирнице требало би да буде донесен закон о ограничавању тих цијена. То су мјере које су добре, ствара се један механизам којим се може реаговати на овакве кризе. Ми смо одувијек и говорили да, упркос том слободном тржишту, држава може наћи механизме да интервенише у оваквим кризама, поручио је Томовић.

Како би допринио ефикаснијем рјешавању проблема у Црној Гори, Центар за заштиту потрошача планира реализацију одговарајућих пројеката са фокусом на фер финансијске услуге, који ће омогућити потрошачима да боље управљају својим финансијама, како у дигиталном, тако и у традиционалном банкарству.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here