КАМПАЊА ПРОМОВИСАЊА ЦРНЕ ГОРЕ КАО ЕКОЛОШКЕ ДРЖАВЕ

Министарство екологије, просторног планирања и урбанизма наставља спровођење активности у циљу промовисања Црне Горе као еколошке државе, ове године под слоганом “За једину на свијету! Наша је, чувајмо је” .

Слоганом је обухваћен и циљ ове кампање – подсјетити на опредјељење Црне Горе као прве  еколошке државе на свијету која је вриједна бриге и једине којој је то одређење утврђено Уставом, како би њено природно богатство и природна средина остали очувани за генерације које долазе, саопштено је из Министарства екологије, просторног планирања и урбанизма. 

Свака акција се рачуна, небитно колико мала; заједно можемо унаприједити наш животни простор- више руку, више и помоћи; сви можемо бити еколошки хероји– поруке су које се шаљу овом кампањом, како би се повећала свијест грађана о важности бриге о животној средини.

Што је већа укљученост, то је и резултат бољи и дугорочнији. Шпански писац Kалдерон каже да је “зелена боја свијета”, а за нас је цијели свијет у једној земљи- Црној Гори, и то не само у зеленој, него у свим бојама природе. Зато уједињеност у идеји бриге о природи и простору у ком живимо ствара осјећај поноса и врлину коју треба баштинити и даље преносити.

Прије три деценије, 20. септембра 1991, Црна Гора је формално проглашена за јединствен друштвени ентитет – еколошку државу. Од тада, па све до данас идеја еколошке државе је остала један од носећих стубова дефинисања наше земље, њеног имиџа и утиска који оставља.

Иако је јубиларна година за нама, у плану нам је да редовно спроводимо активности тим поводом, па је стога кампања, овај пут у сарадњи са Службом за комуникације Kабинета Премијера Велике Британије, настављена током 2022. године.

Kампања се састоји из двије подобласти – заштићених морских подручја и управљања отпадом.

Подршку кампањи пружиће и невладине организације које се баве екологијом и одрживим развојем.

Важан дио цјелокупне кампање укључује и појединце или групе, компаније или јавне установе који су посвећени очувању животне средине и промоцији вриједности које доприносе заштити животне средине. Њихове акције су конкретне, а резултати видљиви. Они су примјер који треба слиједити и борци од којих треба учити.

Милица Боца, Мирољуб Бићанин, Џелал Хоџић, Милена Живковић, ЕМ Technology, М5  Company су наши зелени хероји кроз чије приче ће се јавност моћи информисати и едуковати о заштити животне средине. 

 Причу хероја пратиће и кратки едукативни филм.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here