АМЕРИЧКА АМБАСАДА ФИНАНСИРА КОНЗЕРВАЦИЈУ ЗБИРКЕ ИКОНА У ГРАДСКОМ МУЗЕЈУ

Градски Музеј Мирко Комненовић

Јавна установа „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ добила бесповратна средства у износу од 44.463,94 америчких долара, која додјељује Америчка амбасада у Црној Гори.

ЈУ Музеј и Галерија је аплицирала у оквиру Амбасадоровог фонда за очување културне баштине у категорији малих грантова, са пројектом за чишћење, конзервацију и рестаурацију збирке икона Градског музеја Мирко Комненовић. Збирка икона поседује историјски, умјетнички, научни и образовни значај. Документује постојање, трајање и истрајавање локалних и других школа иконописа. Ријеч је о иконама које потичу из XVII, XVIII и XIX вијека и припадају руској, грчкој и чувеној бококоторској иконописној школи Рафаиловић-Димитријевић. Византијски и поствизантијски православни иконопис, којој припадају иконе, представља заштићено културно добро.

Циљ пројекта је да се након спровођења конзерваторских мјера заштите над иконама, ужа и шира јавност упозна са овим јединственим културним благом у посједу Јавне установе „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“, и то организовањем изложби и израдом каталога и публикација, уз подршку Америчке амбасаде у Црној Гори.

Спровођење пројекта заштите и очувања започет је већ 1.фебруара и његово окончање је планирано до 1.априла 2023.године. У циљу квалитетне реализације пројекта и примјене конзерваторских мјера заштите, Јавна установа „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ је са ЈУ Центар за конзервацију и археологију Црне Горе закључила Уговор о пословно-стручној сарадњи, који за предмет има израду конзерваторског пројекта и спровођење конзерваторских мјера на иконама из иконографске збирке у власништву Јавне установе „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“.

Тим ЈУ Центар за конзервацију и археологију Црне Горе из Цетиња, на челу са директорицом ове јавне установе Биљаном Брајовић, боравио је у радној посјети Јавној установи „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ како би се упознала са почетком реализације пројекта и утврђивања стања у коме се налазе иконе.

Ова посјета је била потврда успјешне дугогодишње сарадње Јавне установе „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ са ЈУ Центар за конзервацију и археологију Црне Горе, која ће се наставити и убудуће, на обострано задовољство.

Јавна установа „Градски музеј Мирко Комненовић и галерија Јосип Бепо Бенковић“ изражава велику захвалност Америчкој амбасади у Црној Гори што је препознала значај очувања културних добара Боке Которске, која иначе обилује богатим културно-историјским наслеђем, наведено је у саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here