ИЈЗ: ПОДЈЕЛА ВАКЦИНА ДОМОВИМА ЗДРАВЉА

Дистрибуција вакцина свим домовима здравља почела је данас. Вакцинисано је од суботе првих 80 у Дому старих у Рисну. Приоритетне групе су корисници домова старих, штићеници у центру Комански мост и медицинско особље у тим установама, казао је гостујући у програму ТВ Вијести, директор Института за јавно здравље др Игор Галић.

-Вакцинација се обавља према списковима приоритета. Обухваћени су и медицински радници на првим линијама. Настојали смо да се распореди једнак број вакцина у домове здравља. Већа је потражња у односу на расположив број – 2.000 доза вакцина.Тренутно је то на нивоу 50 – 60 одсто потреба за вакцинама. Очекује се да ће бити вакцинисани и остали здравствени радници, када током ове и наредне седмице пристигну нове дозе вакцина. У овом мјесецу најављена су два контигента вакцина, о терминима упућенији су у Министарству здравља, које обавља билатералне преговоре са земљама добављачима, казао је др Галић.

Препорука је да се вакцинишу и сви здравствени радници.

-Вакцина је ипак најмоћније оружје у борби  против пандемије. Институт је направио План дистрибуције.Домови здравља су спремни за прихват вакцина и систем је активан. О вакцинацији грађани се могу упознати у разговору са  изабраним љекарима. Особе које су већ на листи приоритета биће обавијештене путем кол центра, а у наредном периоду биће доступне и апликације. Најбоља вакцина је она која је тренутно доступна и  не изазива контраиндикције. Код нас је дистрибутивни ланац добро организован, задужен је Монтефарм. Вакцинација се понавња за три до четири недјеље од примања прве дозе и након мјесец могу да се очекују пуни ефекат вакцинације, објаснио је др Галић.

Он је, такође, казао да је епидемија корона вируса и даље  на високом нивоу, и поред донесених оштријих мјера. Институт за јавно здравље ће за територију Црне Горе, предложити и ригорозније мјере, сличне онима које су на снази  у општинама Будва и Тиват. Нове мјере ће предложити на основу епидемиолошких индикатора, које прате на терену. Примјећено да се мјере не поштују,  да се упркос забрани рада угоститељских објеката, већи број грађана окупља у парковима, на клупама и другим мјестима.

Др Галић је позвао све да поштују мјере које су на основу препорука Института у надлежности Министарства здравља.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here