У ХЕРЦЕГ НОВОМ СИТУАЦИЈА АЛАРМАНТНА – ПРЕПОРУКА ДА СЕ ЗАТВОРЕ КЛАДИОНИЦЕ, ТЕРЕТАНЕ

Веома је сложена епидемиолошка ситуација у Херцег Новом. Број заражених свакодневно расте а међу обољелима је све више омладине па чак и дјеце педијатријског узраста до 15 година, чуло се на данашњем састанку Општинског тима за заштиту и спасавање, којим је предсједавао предсједник Општине Стеван Катић. Ово тијело ће упутити предлог да се затворе и кладионице, теретане и фитнес клубови, те да настава пређе на онлајн. Услуге кетеринга биће могуће само доставом на кућну адресу. Од сутра ће бити забрањено држање столова и столица испред угоститељских објеката. У наредних 15 дана биће пооштрене контроле поштовања мјера.

Предсједник Стеван Катић је казао да су донесене нове мјере за заштиту од ширења корона вируса, а усвојене су и одређене препоруке, које су послате ресорном Министарству, како би и са тог нивоа неке мјере биле пооштрене.

-Локална управа у Херцег Новом већ је донијела одлуку о затварању појединих мјеста окупљања већег броја грађана, а Министарству ћемо послати предлог о затварању кладионица, фитнес центара, за редукцију градског саобраћаја. По постојећој и по новој одлуци, биће затворене и услуге које се тичу кетеринга, односно преузимања самих намирница, посебно кафа, тако да ће грађани само на кућној адреси моћи да добију испоруку хране, никако више директно. Примјећено је да је то постао проблем који је немогуће исконтролисати, зато смо морали прибјећи овим мјерама – наводи Катић.

Херцег Нови је у ризику да има већи број обољелих него Будва, уколико се мјере не буду поштовале, истакао је предсједник Општине.

-Морамо водити рачуна о животима наших грађана. Примјећено је у посљедње вријеме да неки грађани мало или уопште не поштују прописане мјере. С тим у вези од данас наредних 15 дана све ће инспекције бити на терену и контролисати поштовање мјера – упозорио је он.

Др Горан Комар, вд. директора Дома здравља је казао да је у Херцег Новом забиљежен пораст броја обољелих од корона инфекције али да велики број грађана не поштује изречене мјере.

-То заиста за нас као заједницу представља велику потешкоћу јер се наши здравствени капацитети налазе на граници издржљивости, али може се догодити и одређено продубљавање тог стања које би водило блокади одређених сегмената и то не смијемо дозволити. На данашњем састанку у Општини, који је био оперативан, договорено је спровођење озбиљнијих мјера, сходно закону о заштити становништва од заразних болести. Још једном желимо нагласити, наши суграђани који су обољели од ковид инфекције се понекад налазе ван кућа, а тако се понашају и њихови укућани, а они сви морају испоштовати самоизолацију. То је оно на шта указујемо. Дом здравља као темељна установа се налази у кризи јер су двије докторице обољеле протекле седмице. Смањује се број љекара. То никоме није циљ. Херцег Нови као једна традицијска, историјска заједница је увијек у својој прошлости био спреман да поднесе и гора искушења од овог, али ова пошаст пријети да нам угрози перспективу. Мислим да смо ми дорасли да се изборимо са овом ситуацијом. Долази боље вријеме, прољеће, туристичка сезона и треба да је дочекамо релаксирано и како доликује приморском туристичком граду, казао је др Комар.

Командир ЦБ Херцег Нови Дејан Остојић казао је да је на састанку закључено да је ситуација у ХН аларманта.

-Имајући у виду новонасталу ситуацију и брзо ширење корона вируса полиција ће сходно својим надлежностима предузимати мјере, а превенствено мислим на појачану контролу лица која су у самоизолацији. Кршење мјере самоизолације представља кривично дјело, такође ћемо контролисати угоститељске објекте чији је рад забрањен а појачаћемо контроле међуградског  саобраћаја који је викендом забрањен.  Пружаћемо асистенцију Служби комуналне полиције и свим надлежним иснпекцијама.  Цијенећи озбиљност ситуације сви наши капацитети ће  бити на располагању Општини ХН у дијелу сузбијања нарастујуће епидемије у циљу заштите становништва-казао је Остојић.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here