ВЛАДА ЦРНЕ ГОРЕ: ДОНАЦИЈА 30.000 ДОЗА ВАКЦИНA ИЗ КИНЕ

Kина је званично је одобрила Црној Гори донацију од 30.000 доза Синофармове вакцине која ускоро треба да стигне у нашу земљу, саопштено је из Владе Црне Горе.

-Упркос ограничености капацитета производње вакцина у Kини и глобално и релативно малом обиму реализоване вакцинације у овој земљи у односу на бројност њеног становништва, Kина је одлучила да, након директног контакта од стране наше Владе, одобри Црној Гори наведене количине вакцина. Имајући у виду споменуту производну ограниченост и чињеницу да је више од 40 земаља затражило приступ кинеској вакцини, са посебним задовољством и захвалношћу дијелимо са нашом јавношћу потврду да су кинеске власти подржале своје домаће произвођаче да преговарају са нашим надлежним органима о набавци и да нам одобре наведене количине вакцине, и то у форми донације, наведено је у саопштењу Владе.

Они су додали да су два кључна елемента успјеха Kине у борби против коронавируса, предузимање ефикасних мјера за превенцију и контролу ширења вируса, као и јачање међународне сарадње, а посебно оне у области вакцина.

-Истраживање и развој вакцина у Kини биљеже значајан напредак, а започета је вакцинација приоритетних група које су носиоци борбе против пандемије. Пошто свједочимо велику потребу бројних земаља свијета за вакцином, нарочито нас радује што Kина подржава концепт Заједнице заједничке будућности човјечанства и укључује се у међународну сарадњу на различите начине. Kинеске компаније са партнерима из више од 10 земаља спроводе заједничко истраживање и развој вакцина, поручили су из Владе.

 Kина је учесник у КОВАКС  иницијативи Свјетске здравствене организације и обезбиједиће 10 милиона доза вакцина овом механизму.

-Kина, такође, обезбјеђује извоз вакцина у земље које се налазе у стању хитне потребе и које су одобриле хитну употребу истих. Оваква ситуација потврђује најаву кинеског предсједника Си Ђинпинга да ће кинеска вакцина против КОВИД-19 постати глобални јавни производ и кинески дипринос осигурању приступачности и доступности вакцина земљама у развоју. Донација Kине Црној Гори и наш међусобни однос од почетка актуелне пандемије, још једна је потврда и знак додатног јачања традиционалног пријатељства наших двију земаља и народа.

Овакав начин добијања вакцине, такође,  потврђује и непобитан став црногорских власти да су директни билатерални преговори државе са произвођачем, односно, државом једини сигуран пут добијања вакцине који ничим не смије бити угрожен.

Влада Црне Горе изражава велику захвалност Влади Kине и њеним државним лидерима и дубоко вјерује да су међународна сарадња и солидарност које Kина показује једини пут ка успјешном окончању пандемије, закључује се у саопштењу.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here