ЦДПР: РАК ЈЕ ЕПИДЕМИЈА МОДЕРНОГ ДОБА

Свјетски дан борбе против рака (4. фебруар) обиљежава се као јединствена иницијатива за борбу против ове глобалне епидемије и његов циљ је усмјерен на четири основне тачке: промоција здравог начина живота, омогућавање раног откривања болести, постизање доступног лијечења за све и побољшање квалитета живота обољелих.

Како је саопштено из Црногорског друштва за борбу против рака (ЦДПР), у Црној Гори, између 2.000 и 3.000 особа сваке године оболи од рака, док њих око 1.700 нажалост изгуби борбу са овом опаком болешћу.

Најчешће врсте рака код мушкараца су рак плућа, рак простате и рак дебелог цријева, док су код жена најчешћи рак дојке, затим рак дебелог цријева и рак плућа.

У свијету преко 15 милиона људи годишње оболи, а близу 9 милиона људи умре од рака. Наредних година, све до 2030. године очекује се да ће тај број порасти на око 30 милиона обољелих и 17 милиона смртних исхода, уколико се настави непромијењеним трендом.

Свјетска здравствена организација (СЗО) покренула је кампању заједно са Међународном унијом за борбу против рака, са циљем предузимања ефикаснијих мјера у борби против ове болести, подизањем свијести о малигним обољењима, промоцијама могућих начина превенције, дијагностицирања и лијечења, као и повећањем квалитета живота обољелих.

Симболично обиљежавање овог дана подржава прије свега позитиван и активан приступ у борби против рака.

Научни докази показују да се трећина смрти од свих врста рака може спријечити, док се једна трећина може излијечити кроз рану дијагнозу и адекватно лијечење, саопштено је из Свјетске здравствене организације.

Око 30% свих смрти због малигних болести настаје због 5 главних ризика: конзумирања дуванских производа, прекомјерне тјелесне тежине, недовољног уноса воћа и поврћа, недостатка физичке активности и прекомјерне употребе алкохола. Сама зависност о дувану одговорна је за једну петину свих смрти због малигних болести, као и преко 90% свих смрти због карцинома плућа.

Око 20% малигних обољења узроковано је вирусним инфекцијама (вируси хепатитиса Б и Ц, хумани папилома вирус). Највећа смртност (око 70%) од малигних обољења биљежи се у економски неразвијеним друштвима.

Рак је епидемија модерног доба и погађа све генерације. Зато треба учинити све што можемо кроз превентивне прегледе, бригу о себи и кроз здрав начин живота да ове болести буде што мање, придржавањем једноставних савјета: престаните да пушите, храните се правилно и разноврсно, будите физички активни минимум три пута недјељно, водите рачуна о тјелесној тежини, избјегавајте претјерано излагање сунцу, са канцерогеним материјама рукујте према упутству, смањите професионалну изложеност канцерогеним материјама кориштењем заштитне опреме, избјегавајте излагање стресу колико можете и редовно контролишите здравље код свог изабраног доктора.

На крају обавезно упамтите, превенција и рано откривање су најуспјешније оружје у борби против рака – поручују из ЦДПР-а.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here