НА СВЕТОСАВСКОМ КОНКУРСУ НАЈБОЉИ ТРИ ПОЕТСКА И ЈЕДАН ПРОЗНИ РАД

СПКД „Просвјета“ објавило је резултате литерарног конкурса у част Светог Саве, за ученике основних школа у Боки, на теме „Знам ко је био Свети Сава“ и „За љубав нашем светитељу Сави“. Жири је за најбоље одабрао један прозни и три поетска рада, а на Светосавској академији ће бити уручена и повеља за животно дјело васпитачици Мири Фемић.

Трочлани жири у саставу: књижевник, професор књижевности Никола Маловић, књижевница Снежана Вукићевић Чворо и пјесникиња, професорица књижевности Теодора Ковач, вредновао је 46 прозних и поетских радова.

-Најбољи прозни рад написала је Дарија Губеринић, ученица осмог разреда ОШ „Вељко Дробњаковић“ из Рисна, освојивши максималан број поена – 15. Ни један други рад није добио толико поена, па је жири одлучио да се ове године неће додјелити награда за друго и треће мјесто.

У конкуренцији поетских радова, три равноправна прва мјеста, сваки са осовојених укупно 15 поена, припадају: Стефану Анђелићу, ученику седмог разреда ОШ „Милан Вуковић“ из Херцег Новог, Милици Ковач, ученици седмог разреда ОШ „Народни херој Саво Илић“ из Доброте – Котор и Игњатију Марићу, ученику шестог разреда ОШ „Илија Кишић“ из Зеленике. Награде ће ученицима бити уручене на свечаној Светосавској академији у дворани „Парк“, 27 јануара.

СПКД „Просвјета“ традиционално награђује повељом просвјетног радника за дугогодишњи предан и посвећен рад у просвећивању и васпитавању младих генерација. Ове године добитник је Мира Фемић, васпитачица у предшколској установи.

-Мира Фемић је рођена 1945. године у Босанској Градишци. Завршила је у Дервенти учитељску школу, потом и радила као учитељица једно вријеме, а онда завршила Вишу школу за предшколско васпитање и образовање у Бања Луци. У Херцег Нови се доселила са породицом 1976. године и, од тада до пензионисања 2002. Године, радила у предшколским установама по цијелој херцегновској општини. Прво радно мјесто јој је био вртић у Кући Ива Андрића, након тога у Зеленици, као и у другим вртићима. Више од 30 година је са дјецом из својих предшколских установа приређивала је програме у част Дана жена, а такође је била режисер позоришних представа са дјецом: „Мачак у чизмама“ и „Вук и седам јарића“. Бројна дјеца из њених група су данас успјешни људи, на разним пољима дјелатности, од умјетности, преко новинарства до технике и архитектуре.

Повеља СПКД „Просвјета“ за животно дјело у области образовања и васпитања генерација младих Новљана, Мири Фемић, такође ће бити уручена на свечаној академији 27. јануара.

1 COMMENT

  1. […] Предсједница СПКД „Просвјета“ Оливера Доклестић уручила је повељу за животно дјело васпитачици Мири Фемић, захвалницу Никши Гојковићу и награде ученицима који су побиједили на литерарном конкурсу на теме „Знам ко је био Свети Сава“ и „За љубав нашем светитељу Сави“. Жири је за најбоље одабрао један прозни и три поетска рада, а одлуку можете погледати на линку. https://rthn.co.me/na-svetosavskom-konkursu-najbolji-tri-poetska-i-jedan-prozni-rad/ […]

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here