БАРСКА И ЦРНОГОРСКА ПЛОВИДБА ВРАЋАЈУ ДУГОВЕ-УПЛАЋЕНО 4,5 МИЛИОНА ДОЛАРА ЕСКИМ БАНЦИ

Барска и Црногорска пловидба уплатиле су јуче из сопствених средстава рате кредита од укупно 4,5 милиона долара кинеској Ексим банци. Црногорске бродарске компаније посљедњих година нису могле самостално да враћају кредите узете за куповину четири брода, због чега им је била неопходна помоћ државе. Влада је лани из буџета морала да исплати Кинезима двије годишње рате од укупно 9,3 милиона долара.

Министар капиталних инвестиција Младен Бојанић саопштио је да су Црногорска и Барска пловидба, након година пословања са губитком, коначно запловиле ка мирној луци.

– По први пут ове компаније саме испуњавају своје кредитне обавезе, штавише, враћају претходне дугове – навео је Бојанић на Твитеру.

Он је честитао новим управама бродарских компанија, као и тиму Министарства капиталних инвестиција.

Захваљујући расту цијена поморског превоза на свјетском тржишту, црногорске бродарске компаније закључиле су знатно повољније уговоре о временском најму бродова ,,Бар“, ,,Будва“, ,,21. мај“ и ,,Котор“.

– Барска пловидба је из сопствених средстава јуче платила рату од 1,91 милион долара, која доспијева 21. jануара. Из Црногорске пловидбе су јуче Побједи казали да су и они платили Кинезима рату кредита од 2,62 милиона долара.

Из барске компаније су објаснили да су изнајмили и други брод „Будва“ на период од 10 до 12 мјесеци, који ће важити од 1. фебруара 2022. Нови унајмитељ је бродарска компанија „Норден“ из Данске, која је претходно унајмила и брод ,,Бар“ ове компаније.

– Висина договореног дневног најма за брод „Будва“ је скоро иста као и за брод „Бар“ (мања за око четири одсто) и поред чињенице да су најамнине на свјетском поморском тржишту, у протеклих неколико седмица, пале за око 30 процената у односу на берзанске износе из децембра прошле године када је закључен брод „Бар“ са истом компанијом на исти временски период – наводи се у саопштењу Барске пловидбе.

Тврде да је то потврда квалитетно договореног будућег комерцијалног ангажовања њихових бродова и очекују да ће успјети приходовати довољно не само за измирење предстојећих обавеза, већ и за враћање ранијих дугова државном буџету из којег су до сада отплаћиване рате кредита кинеској Ексим банци, узетог за куповину ова два брода.

У бродарским компанијама очекују да ће сопственим средствима исплатити и рате које доспијевају у јулу.

Фото: Црногорска пловидба

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here