“ЕВО ЧОВЈЕКА” – ТЕМА МАЛОГ САЛОНА ХЕРЦЕГНОВСКИХ ГАЛЕРИЈА

На херцегновској ликовној сцени у фебруару нас очекује неколико интересантних и значајних изложби. Осим Херцегновског зимског салона, у припреми је и Мали салон херцегновских галерија, као и продајна изложба донираних радова за помоћ болници Мељине.

Мали салон херцегновских галерија је пројекат који је прије 15-ак година покренут уз „Празник мимозе“, са жељом да ликовној публици представи богате фундусе херцегновских галерија.

Тема 11. Малог салона бити „Ecce homo“- „Ево човјека“, цитат који је, како се вјерује, изговорио Понтије Пилат прије него што ће осудити Исуса Христа на смрт распећем.

Уредник ликовних програма у „Херцег фесту“, мр Војислав Војо Килибарда, увјерен је да ће херцегновске галерије  одабрати радове који на прави начин одговарају овој провокативној, али увијек актуелној теми.

-Свих ових година „Мали салон“ је саставни дио „Празника мимозе“, са циљем да обогати културну понуду града. Ове године смо одлучили да кроз концепт изложбе укажемо на човјека, јер умјетност је таква да мора да реагује, и мора да дира. Ја се надам да ћемо из богатих фундуса градских галерија добити добре радове, волио бих и провокативније, не политичких, већ друштвено ангажованих.

Прошле године је на „Малом салону“, под слоганом „Љепота близине“, седам галерија изложило радове 18 аутора, а и овога пута поклонике умјетности очекује добра селекција и квалитетна поставка.

-Као и свака изложба, и „Мали салон херцегновских галерија“ је подложан критикама. Вјероватно ће бити и осуда, али и похвала. Моје је мишљење, а више сам од 20 година у томе, да је салон увијек био веома квалитетан и сигурно ће то и ове године бити добра изложба, поручио је Килибарда.

„Мали салон херцегновских галерија“ биће отворен 24. фебруара у фоајеру дворане „Парк“, након изложбе „Здравље је умјетност живљења – умјетношћу за здраву болницу Мељине“, за коју заинтересовани учесници могу да доставе радове до 4. фебруара.

.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here